ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι τα λιπαρά που επηρεάζουν την ψυχική διάθεση

Γνωρίζουμε ότι η διατροφή μας έχει άμεσο αντίκτυπο στη σωματική μας υγεία, καθώς οι τροφές που επιλέγουμε να καταναλώσουμε επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, τα τριγλυκερίδια και άλλους συναφείς δείκτες.

Ποια είναι τα λιπαρά που επηρεάζουν την ψυχική διάθεση

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Health Psychology υποδεικνύει ότι οι διατροφικές μας επιλογές παίζουν ρόλο και στην ψυχολογική μας κατάσταση.

Μετά από μια δύσκολη μέρα, συνήθως επιβραβεύουμε τον εαυτό μας με ένα μπισκότο ή ένα κομμάτι κέικ, πιστεύοντας ότι θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα. Φαίνεται όμως ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, καθώς τέτοιου είδους γλυκίσματα και διάφορα άλλα εδέσματα στην πραγματικότητα απορρυθμίζουν την ψυχολογία μας.

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βλαβερά τρανς λιπαρά, τα οποία βρίσκονται συνήθως σε αρτοποιήματα και πρόχειρα γεύματα, επεμβαίνουν στον έλεγχο των συναισθημάτων μας.

ca6a70e99c9d95f08ac5cb9f60aeaa36 L

Δοκιμή που περιελάμβανε 5.000 ανθρώπους υπέδειξε ότι όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των λιπαρών ήταν λιγότερο συνειδητοποιημένοι όσον αφορά τα συναισθήματά τους και είχαν μικρότερο έλεγχο αυτών. Η μείωση της πρόσληψης τρανς λιπαρών φάνηκε να οδηγεί σε ανάκτηση της ικανότητας ελέγχου της συναισθηματικής κατάστασης και της διάθεσης.

Η βασική συντάκτης της μελέτης, Megan Holt, επισημαίνει πως «πρέπει να κατανοήσουμε ότι η κακή διατροφή έχει συνέπειες και για ψυχική μας ευεξία».

Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται σε μικρές ποσότητες σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Τα τεχνητά τρανς λιπαρά προκύπτουν έπειτα από επεξεργασία των ελαίων με μια διαδικασία που ονομάζεται υδρογόνωση, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τα λιπαρά να γίνονται πιο συμπαγή. Τέτοιου είδους υδρογονωμένα έλαια χρησιμοποιούνται για το τηγάνισμα ή ως συστατικό σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Βρίσκουμε τα τρανς λιπαρά κυρίως σε έτοιμα αρτοποιήματα, όπως μπισκότα και κέικ, καθώς πολλές φορές χρησιμοποιούνται για να έχει το προϊόν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Διαβάστε επίσης:

ΕΦΕΤ: Σοβαρό έλλειμμα γνώσης των Ελλήνων για τα τρανς λιπαρά
Τα πιο επικίνδυνα λιπαρά για τον εγκέφαλο