ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νόστιμες και υγιεινές εναλλακτικές για γεύμα εκτός σπιτιού

Το Σαββατοκύριακο είναι ήδη εδώ και επειδή ξέρουμε ότι σίγουρα θα σας βρει να απολαμβάνετε κάποιο γεύμα σας έξω, δείτε τι πρέπει να αποφύγετε, για να μην επιβαρύνετε τη σιλουέτα σας, τώρα που ετοιμάζεστε για τα καλοκαιρινά σας μπάνια.

Νόστιμες και υγιεινές εναλλακτικές για γεύμα εκτός σπιτιού

Το μενού των εστιατορίων, πίσω από τις υπέροχες γεύσεις και τα νόστιμα πιάτα του, «κρύβει» παγίδες, τις οποίες αν καταφέρετε να αποφύγετε, θα μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας έξω, χωρίς να αφήσετε τη σιλουέτα σας να πάρει τον...κακό το δρόμο.

Δείτε τι να αποφύγετε και τι να επιλέξετε, σύμφωνα με την Αναστασία Κόκκαλη, Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο.

Πάσης φύσεως τηγανιτά

Όπως είναι γνωστό, τα τηγανιτά φαγητά βυθίζονται σε καυτό λάδι και τηγανίζονται προκειμένου να γίνουν τραγανιστά –κάτι που τα κάνει και... ελκυστικά. Δυστυχώς, όμως, με το τηγάνισμα απορροφούν πολύ λάδι, αυξάνοντας τα λιπαρά και τις θερμίδες τους. Συν του ότι το τηγανητό λάδι σε υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνει τις βλαβερές για τον οργανισμό ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μας οδηγούν σε γήρανση και φθορά.

Τι να διαλέξετε αντί για τηγανητά: Ψητά ή stir fry. Το ψητό φαγητό μπορεί να είναι επίσης τραγανό, χωρίς να απορροφά τόσο λίπος και λάδι, ενώ η καλύτερη λύση είναι να ζητήσετε το φαγητό σας να ψηθεί σε λιγοστό λάδι.

Ογκρατέν

Το ξέρουμε ότι ακούγεται πολύ...γαλλικό και νόστιμο, στην πραγματικότητα, όμως, ένα ογκρατέν πιάτο σημαίνει απλά πολύ τυρί, κρέμα γάλακτος και βούτυρο, προκειμένου να δημιουργηθεί μια τραγανή κρούστα, που σημαίνει ότι δεν αναφερόμαστε στα πιο υγιεινά και διαιτητικά υλικά.

Τι να διαλέξετε αντί για ογκρατέν: Φαγητά μαγειρεμένα με την άνω αντίσταση του φούρνου που προσφέρεται για γκρατινάρισμα και ρόδισμα στην επιφάνεια των φαγητών, έτσι ώστε να κερδίσετε την τραγανή αίσθηση, χωρίς τα έξτρα λιπαρά και τις θερμίδες.

Μπρεζέ

Μπορεί να είναι νόστιμο και δελεαστικό, όταν κάτι όμως είναι μπρεζέ, σημαίνει πως έχει μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά και λίπος για αρκετές ώρες, κάτι που το καθιστά μια όχι ιδιαίτερα υγιεινή επιλογή.

Τι να διαλέξετε αντί για μπρεζέ: Φαγητά μαγειρεμένα στο γκριλ, όπου χρησιμοποιείται ξηρή θερμότητα και το φαγητό δεν χρειάζεται να «κάθεται» στο λίπος για ώρες. Αυτό σας γλιτώνει από τα περιττά λιπαρά και από τις παραπανίσιες θερμίδες.

Πιάτα αλά κρεμ

Λίγοι μπορούν να αντισταθούν σε ένα κοτόπουλο αλά κρεμ, το γεγονός, όμως, ότι η κρέμα γάλακτος είναι το πλέον λιπαρό μέρος που παίρνουμε από το γάλα, την καθιστά πλούσια σε γεύση και υφή, πλούσια, όμως, και σε λιπαρά και θερμίδες.

Τι να διαλέξετε αντί για αλά κρεμ: Ψητά. Το ψήσιμο χρησιμοποιεί ξηρό αέρα, ο οποίος αναδύει τη φυσική γεύση ενός φαγητού με τα ζουμιά του, χωρίς να σας κάνει να αισθανθείτε την επιθυμία για έξτρα λιπαρά. Αν, μάλιστα, προσθέσετε λεμόνι, μουστάρδα και πιπέρι, η γεύση θα απογειωθεί, σύμφωνα με την κυρία Κόκκαλη.

Πιάτα με πολύ βούτυρο

Το έξτρα βούτυρο στα πιάτα χαρίζει νοστιμιά και πιο γεμάτη υφή. Όλα αυτά, όμως, έρχονται με κόστος έξτρα θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών, τα οποία είναι ακατάλληλα για την υγεία της καρδιάς.

Τι να διαλέξετε αντί για φαγητά με βούτυρο: Προτιμήστε, όσο γίνεται περισσότερο, τα ποσαρισμένα φαγητά (πουλερικά, αβγά, ψάρια, φρούτα κ.ά.), δηλαδή αυτά που έχουν σιγοβράσει σε νερό, ζωμό ή κρασί και αποτελούν επιλογές με χαμηλότερα λιπαρά και θερμίδες, χωρίς να χάνουν σε γεύση.

Διαβάστε ακόμη:

Τι να αποφεύγετε να τρώτε σε ένα εστιατόριο

Τι να βγάλετε από τη διατροφή σας για να χάσετε περισσότερα κιλά

«Κόλλησε» η ζυγαριά; Τι φταίει και τι πρέπει να κάνετε

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος ζυγίσματος για απώλεια βάρους

Με ποια σειρά πρέπει να καταναλώνετε τις τροφές για να είστε υγιείς