ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα εφαρμόσετε τον "κανόνα 90-10" που απογειώνει το μεταβολισμό

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν δίαιτα μετά τις διακοπές ή τις γιορτές, δύο περιόδους που χαρακτηρίζονται από διατροφικές παρασπονδίες, έχοντας ως αρχικό στόχο την ενεργοποίηση του μεταβολισμού τους.

Πώς θα εφαρμόσετε τον "κανόνα 90-10" που απογειώνει το μεταβολισμό

Σύμφωνα με την Jillian Guinta, καθηγήτρια στο Τμήμα Υγείας και Φυσικής Εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Seton Hall στις ΗΠΑ, σε κάθε δίαιτα θα πρέπει να ακολουθείται πιστά ο κανόνας 90-10, που βασίζεται στην ψυχολογική επιβράβευση του ατόμου για την προσπάθεια που κάνει να χάσει σωματικό βάρος.

Πώς θα τον εφαρμόσετε με επιτυχία

Ο κανόνας 90-10 σημαίνει ότι το 90% των εβδομαδιαίων γευμάτων πρέπει να είναι πολύ υγιεινές επιλογές που ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της δίαιτας και το 10% πρέπει να είναι "ελεύθερα γεύματα", όπου το άτομο μπορεί να καταναλώσει ό,τι επιθυμεί περισσότερο.

Προσοχή: Ο κανόνας αφορά γεύματα και όχι ολόκληρες ημέρες. Κατά μέσο όρο, ο κανόνας 90-10 σημαίνει ότι το άτομο μπορεί να έχει 3-4 "ελεύθερα γεύματα" μέσα στην εβδομάδα, στα οποία μπορεί να φάει κάτι γλυκό ή αλμυρό που η δίαιτά του απαγορεύει κανονικά. Χωρίς τέτοιου είδους μικρές επιβραβεύσεις, είναι δύσκολο να συνεχίσει πιστά τη δίαιτα.

Υπάρχει όμως και η επιστημονική προσέγγιση για τον κανόνα 90-10. Όλα ξεκινούν με την λεπτίνη, μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον λιπώδη ιστό και η οποία βοηθάει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και του λίπους, επηρεάζοντας την όρεξη και την ενεργειακή ισορροπία του οργανισμού.

Η διαρκής δίαιτα θα οδηγήσει τελικά σε θερμιδικά ελλείμματα που μειώνουν κατακόρυφα τα επίπεδα ενέργειας. Μια "θερμιδική βόμβα" που σκάει 3-4 φορές την εβδομάδα στον οργανισμό θα βοηθήσει το άτομο να διατηρήσει τα επίπεδα της ενέργειας που χρειάζεται για να συνεχίσει να κάνει δίαιτα και να ασκείται.

Διαβάστε επίσης:

Τα μυστικά για να χτυπήσετε το κοιλιακό λίπος

Ποιες ασθένειες μπορεί να κρύβει η δίψα

Τι θα πάθετε αν καταναλώνετε ληγμένα τρόφιμα