ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σοκολάτα ενάντια στο Πάρκινσον!

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Δρέσδης στη Γερμανία εξετάζουν τα πιθανά οφέλη της σοκολάτας ενάντια στο Πάρκινσον στο πλαίσιο ενός εξαιρετικά... απολαυστικού πειράματος.

Σοκολάτα ενάντια στο Πάρκινσον!

Περίπου 30 ασθενείς θα καταναλώνουν για μία εβδομάδα δύο φορές την ημέρα είτε 50 γραμμάρια λευκής σοκολάτας –η οποία δεν περιέχει καθόλου κακάο– είτε 50 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα 85% κακάο. Μετά το πέρας των επτά ημερών, όσοι κατανάλωναν τη λευκή σοκολάτα θα καταναλώνουν τη μαύρη και το αντίστροφο για μία ακόμη εβδομάδα και θα εξεταστεί η πορεία των συμπτωμάτων του Πάρκινσον και στις δύο ομάδες.

Η νόσος Πάρκινσον οφείλεται σε απώλεια νευρικών κυττάρων στην περιοχή του εγκεφάλου που παράγεται η ντοπαμίνη, η οποία συμβάλλει στον αποτελεσματικό συγχρονισμό της κίνησης σε ολόκληρο το σώμα. Τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης συνδέονται άμεσα με τα τυπικά συμπτώματα του Πάρκινσον, όπως το τρέμουλο στα χέρια.

Το κακάο περιέχει μια ουσία που ονομάζεται φαιναιθυλαμίνη, η οποία έχει αποδειχθεί πως προωθεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης.