ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 3 τροφές που σας βοηθούν να βλέπετε καλύτερα

Στο πλαίσιο μια σωστής και ισορροπημένης διατροφής μπορούμε να εντάξουμε διάφορες τροφές που μας βοηθούν να βλέπουμε καλύτερα χάρη σε συγκεκριμένα συστατικά που μας παρέχουν.

Οι 3 τροφές που σας βοηθούν να βλέπετε καλύτερα
bigstock Close up Of Woman s Blue Eye 91994279

- Ροζ γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν την όραση, όπως η βιταμίνη C και τα β-καροτένια. Σε έρευνα που έγινε σε 4.000 άτομα και διήρκεσε 8 χρόνια, φάνηκε ότι άτομα που κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, Ε, β-καροτένια και ψευδάργυρο είχαν κατά 35% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Άλλες εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C είναι οι πιπεριές, το μπρόκολο, οι φράουλες, τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια. Καλές πηγές β-καροτενίων είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα πορτοκαλόχρωμα λαχανικά και φρούτα όπως καρότα, κολοκύθα, βερίκοκα.

- Σολομός

Ο σολομός είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε ω-3 λιπαρά οξέα, ουσίες που προστατεύουν τα μάτια μας. Τα καλά λιπαρά που βρίσκονται στο σολομό συμβάλλουν κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, προστατεύοντας το μάτι από την ηλιακή ακτινοβολία και τις ελεύθερες ρίζες. Μελέτη έδειξε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα λιπαρά ψάρια διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας κατά 30%. Αν αγαπάτε τα μάτια σας, καταναλώστε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια όπως σολομό και σαρδέλες.

- Θαλασσινά

Τα θαλασσινά όπως τα μύδια, τα καβούρια, οι αστακοί, οι γαρίδες, τα στρείδια κ.α. είναι πλούσια σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη λειτουργικότητα ενζύμων που βοηθούν την όραση. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο είναι το άπαχο βοδινό και τα πουλερικά.

Να σημειωθεί επίσης ότι το τσάι περιέχει ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση σχετικά μεγάλων ποσοτήτων τσαγιού βοηθάει στην πρόληψη καταρράκτη.

Σταματάκη Αστερία, Msc Μsc στην Κλινική διατροφή, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος www.astamataki.gr

Πηγή: Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας

Διαβάστε επίσης:

4 ασκήσεις για να βελτιώσετε την όρασή σας & να ξεκουράσετε τα μάτια σας!
Ποια νοσήματα δίνουν συμπτώματα στα μάτια
Ελληνική έρευνα: Τα μάτια προδίδουν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα