ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι η δίαιτα της χρονιάς, σύμφωνα με το U.S. News & World Report

Ο εκδοτικός οίκος U.S. News & World Report έδωσε στη δημοσιότητα την λίστα με τις καλύτερες δίαιτες για το 2016.

Ποια είναι η δίαιτα της χρονιάς, σύμφωνα με το U.S. News & World Report

Για έκτη συνεχή χρονιά, στην πρώτη θέση βρέθηκε η δίαιτα του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα (NHLBI), η οποία σχεδιάστηκε με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση της υπέρτασης μέσω της διατροφής.

Ο λεγόμενη δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) στοχεύει κατά κύριο λόγο στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ωστόσο είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και για την απώλεια βάρους, τη μείωση της χοληστερίνης, αλλά και την πρόληψη/διαχείριση του διαβήτη.

bigstock Notepad with dash diet 93423764

Οι δημιουργοί της δίαιτας DASH την χαρακτηρίζουν «ευέλικτη και ισορροπημένη, ένα διατροφικό πλάνο που βοηθά να υιοθετήσουμε για όλη μας τη ζωή ένα στυλ διατροφής που προστατεύει την καρδιά».

Η δίαιτα DASH δεν επιβάλλει ειδικούς κανόνες διατροφής ούτε την κατανάλωση «εξωτικών» τροφών. Στηρίζεται στην κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης αλλά και ποσότητα γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά, πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, όσπρια και φυτικά έλαια.

Εάν σκοπεύετε να ακολουθήσετε τη δίαιτα DASH, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, τα αναψυκτικά και τους έτοιμους χυμούς (λόγω της ζάχαρης που περιέχουν) και φυσικά τα γλυκά.

Για να κερδίσει την πρώτη θέση στη λίστα του U.S. News & World Report, μια δίαιτα πρέπει να είναι εύκολη στην εφαρμογή, θρεπτική, ασφαλής και αποτελεσματική τόσο για την απώλεια βάρους όσο και για την πρόληψη του διαβήτη και της καρδιοπάθειας.

Να σημειωθεί πως η δίαιτα DASH βρέθηκε στην πρώτη θέση της γενικής λίστας με τις καλύτερες δίαιτες αλλά συμπεριλήφθηκε επίσης στις παρακάτω επιμέρους κατηγορίες:

- Καλύτερη Δίαιτα για Υγιεινή Διατροφή

- Καλύτερη Δίαιτα για Διαβήτη

- Καλύτερη Δίαιτα για την Καρδιά

- Δίαιτες Εύκολες στην Εφαρμογή

- Καλύτερες Δίαιτες για Απώλεια Βάρους

Περισσότερες πληροφορίες για τη δίαιτα DASH είναι διαθέσιμες στην επίσημη σελίδα του NHLBI: https://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/dash

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η δίαιτα MIND που προστατεύει τη μνήμη
Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας: Οι χειρότερες δίαιτες του 2015
Πόσα κιλά πρέπει να χάσετε για να «φανεί» στο πρόσωπό σας