ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τσικνοπέμπτη: Ο απόλυτος οδηγός αγορά και ψησίματος κρέατος!

Τσικνοπέμπτη σήμερα ή πιο απλά... η καλύτερη μέρα για τους καλοφαγάδες παραδοσιακά!

Τσικνοπέμπτη: Ο απόλυτος οδηγός αγορά και ψησίματος κρέατος!

Φυσικά, το παν για ένα απολαυστικό τραπέζι είναι η επιλογή των κατάλληλων κρεατικών και συνοδευτικών, ωστόσο και ο καιρός, που απ’ ότι φαίνεται σήμερα θα είναι ανοιξιάτικος, παίζει σημαντικό ρόλο!

Σε αυτό τον αναλυτικό οδηγό, δείτε τι να προσέξετε κατά την αγορά του κρέατος, το ψήσιμο, καθώς και πόσες θερμίδες έχουν οι βασικοί τύποι...

bigstock Weekend Bbq 75850607

Τι να προσέξετε κατά την αγορά του κρέατος...

Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2 - 5 βαθμών Κελσίου για το νωπό και σε θερμοκρασία - 18 βαθμών Κελσίου ή και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.

Να αναζητάτε τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.

Αναλυτικά:

- Για όλα τα σφάγια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «ELLAS» ή «ΕL».

- Για τα σφάγια που προέρχονται από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133) ή «ερυθρό» («ερυθρό Allura», χρωστική Ε 129) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης.

- Τα σφάγια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό» (χρωστική Ε 155), δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.

- Τα σφάγια βοοειδή θα πρέπει, πέραν της σφραγίδας καταλληλότητας, να συνοδεύονται από πρόσθετη επισήμανση με τη μορφή ειδικής αδιάβροχης ετικέτας η οποία να είναι σταθερά προσαρτημένη επί του σφάγιου. Η πρόσθετη αυτή επισήμανση των βοοειδών θα πρέπει να περιλαμβάνει τον κωδικό αναγνώρισης του ζώου, την ημερομηνία σφαγής, τη χώρα γέννησης, τη χώρα εκτροφής και τη χώρα σφαγής του ζώου. Στην περίπτωση δε κρέατος βοοειδών που προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάγηκαν στην Ελλάδα θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα «χώρα καταγωγής Ελλάδα» και η ετικέτα να έχει πλαίσιο χρώματος «μπλε του ουρανού».

- Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε ως νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε ως καταψυγμένες.

- Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2 - 4 βαθμούς Κελσίου και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη - 18 βαθμών ή και χαμηλότερη θερμοκρασία.

- Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο επάνω στο κρέας).

- Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).

- Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.

Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά κ.λπ.) με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «βιολογικής εκτροφής» κ.λπ.) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. - AGROCERT σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.

bigstock Meat And Vegetable Kebabs On T 87998780

Δείτε ποιες είναι οι οδηγίες του Αμερικανικού Ιδρύματος Έρευνας του Καρκίνου (AICR), προκειμένου να είστε προστατευμένοι από το ψήσιμο στα κάρβουνα

Μαρινάρετε το κρέας για τουλάχιστον μία ώρα

Φροντίστε η μαρινάδα να περιέχει άφθονα καρυκεύματα και όξινα συστατικά. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας, το πικάντικο μαρινάρισμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ετεροκυκλικών αμινών σε ποσοστό έως 80%.

Γυρίζετε συνεχώς το κρέας

Ειδικοί από το Εργαστήριο Lawrence Livermore της Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι με αυτό τον τρόπο μειώνεται κατά 85%ο σχηματισμός των αμινών.

Αφαιρέστε τα ορατά λίπη

Έτσι θα γλιτώσετε από τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς που «καρβουνιάζουν» το κρέας και συμβάλλουν στο σχηματισμό επικίνδυνων αμινών.

Ψήνετε το κρέας σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη φωτιά

Με τον τρόπο αυτό θα είναι λιγότερο πιθανό να καεί το κρέας. Έτσι μειώνονται και οι ποσότητες των ετεροκυκλικών αμινών και των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων που φτάνουν στο πιάτο μας.

Μην ψήνετε μόνο κόκκινο κρέας

Τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα ψάρια, τα πουλερικά, ακόμα και τα φρούτα, είναι πολύ λιγότερο ευάλωτα στις επιδράσεις των υψηλών θερμοκρασιών.

bigstock BBQ spare ribs with herbs 88020290

Τι συμβουλεύει η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας για να προστατευθείτε από τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης

Η FSA συστήνει να προμαγειρεύονται τα κρέατα πριν ψηθούν στα κάρβουνα και παράλληλα υπενθυμίζει:

- Για να είναι ψημένο το εσωτερικό του, θα πρέπει να είναι λευκό εσωτερικά και δεν πρέπει να έχει χυμούς.

- Το ωμό κρέας και το ψημένο θα πρέπει να τοποθετούνται σε ξεχωριστά πιάτα και να μην έρχονται σε επαφή με τα ίδια μαχαιροπίρουνα.

- Το ωμό κοτόπουλο δεν πρέπει να πλένεται διότι διασπείρει μικρόβια.

Όπως επισημαίνεται από την FSA, οι τακτικές αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση από παθογόνους μικροοργανισμούς όπως το καμπυλοβακτήριο, ενώ, ακόμα κι αν το κρέας είναι εξωτερικά κάρβουνο, δεν σημαίνει πως στο εσωτερικό του είναι ψημένο.

bigstock Assorted delicious grilled mea 91112675

Δείτε τώρα πόσες θερμίδες έχουν τα βασικά είδη κρέατος

- Μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος: 180 θερμίδες

- Χοιρινή μπριζόλα 300 θερμίδες, αλλά χωρίς το λίπος το κέρδος είναι πάνω από 100 θερμίδες

- Παΐδάκια (4-5): 400 θερμίδες

- Χοιρινά φιλετάκια ψητά: 300 θερμίδες

- Λουκάνικο χωριάτικο (για 100 γραμμάρια): 400 θερμίδες

- Πατάτες τηγανιτές: 450 θερμίδες

- Αλάδωτη πίτα για σουβλάκι: 160 θερμίδες

- Το κοκορέτσι και το αρνί είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες. Συγκεκριμένα, μια μερίδα κοκορέτσι περιέχει περίπου 300 θερμίδες και 150 mg χοληστερίνη, ενώ τα 100 γραμμάρια αρνιού μας έχουν 300 θερμίδες στην καλύτερη περίπτωση.

Γενικά, σε όλα σας τα κρέατα, προτιμήστε να αφαιρέσετε το ορατό λίπος και την πέτσα, γλιτώνοντας τον οργανισμό σας από έξτρα λιπαρά και θερμίδες.

Διαβάστε επίσης:

Ποια αλκοολούχα ποτά «επιτρέπονται» στη δίαιτα;

Ποιες είναι οι τροφές με το περισσότερο αλάτι

Έλλειψη βιταμίνης D στους άντρες: Με ποια σοβαρή νόσο συνδέεται