ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κατάθλιψη: Η διατροφική έλλειψη που αυξάνει τον κίνδυνο έως και 112%

Πρέπει να προσέχουμε πόσα λιπαρά και πόση χοληστερόλη λαμβάνουμε από τη διατροφή μας ώστε να προστατεύσουμε την καρδιά μας. Η υπερβολική πρόσληψη λιπαρών, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.

Κατάθλιψη: Η διατροφική έλλειψη που αυξάνει τον κίνδυνο έως και 112%

Μήπως όμως η «δαιμονοποίηση» των λιπαρών τις τελευταίες δεκαετίες ευθύνεται εν μέρει για τη δραματική αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης παγκοσμίως;

Αν και ακραία, η θεωρία αυτή έχει κάποια επιστημονική βάση. Μια νέα επισκόπηση (μετα-ανάλυση) που πραγματοποιήθηκε από Κινέζουν ερευνητές και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Psychiatry & Neuroscience υποδεικνύει ότι τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα –τα οποία πιθανώς προκύπτουν από χαμηλή πρόσληψη λιπαρών μέσω της διατροφής– συσχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο βαριάς κατάθλιψης και αυτοκτονικών τάσεων.

bigstock Depressed businessman sitting 122636072

Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα άτομα που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους είχαν 112% περισσότερες πιθανότητες να ταλαιπωρούνται από αυτοκτονικές σκέψεις.

Πώς εξηγείται η σχέση κατάθλιψης

Μια πιθανή θεωρία είναι η εξής: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται κατά 60% από λίπος και ποσοστό περίπου 25% της συνολικής χοληστερόλης στον οργανισμό συγκεντρώνεται εκεί. Για το λόγο αυτό, ο εγκέφαλος αδυνατεί να λειτουργήσει σωστά εάν δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα λιπαρών. Ποικίλες μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης συνδέονται με αδυναμία σύνθεσης και μεταφοράς σημαντικών νευροδιαβιβαστών –για παράδειγμα της σεροτονίνης, η οποία προωθεί την καλή διάθεση και την ευεξία.

Βέβαια, δεν είναι όλα τα λιπαρά εξίσου ωφέλιμα και θρεπτικά. Καλές πηγές λιπαρών (Ω-3) αποτελούν το ψάρι, το βιολογικό κρέας και διάφορα είδη ξηρών καρπών και σπόρων. Ποιοτικά λιπαρά παρέχουν επίσης το αβοκάντο και το ελαιόλαδο, τροφές που έχουν συνδεθεί με τα αυξημένα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL) και με τη βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.

Διαβάστε επίσης:

Το θρεπτικό συστατικό που δρα ενάντια στην κατάθλιψη

Ποιες τροφές βοηθούν τον εγκέφαλο να «αντισταθεί» στην κατάθλιψη