ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο περπάτημα ή τρέξιμο χρειάζεται για να κάψετε μια σοκολάτα

Στις ετικέτες των προϊόντων αναγράφεται η ενεργειακή τους αξία, δηλαδή πόσες θερμίδες παρέχουν ανά τεμάχιο ή ανά 100 γραμμάρια.

Πόσο περπάτημα ή τρέξιμο χρειάζεται για να κάψετε μια σοκολάτα

Πώς μεταφράζεται όμως αυτή η ένδειξη στην πραγματική ζωή;

Ένας άντρας πρέπει να καταναλώνει περίπου 2.500 θερμίδες την ημέρα, ενώ μια γυναίκα περίπου 2.000 θερμίδες. Εάν η διατροφή είναι πλούσια σε γλυκά, αναψυκτικά και χυμούς με πολλή ζάχαρη και πρόχειρα γεύματα αυτό το όριο μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δείκτη της ζυγαριάς.

Για το λόγο αυτό, η Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (RSPH) προτείνει να αναγράφεται σε κάθε προϊόν πόσο περπάτημα ή πόσο τρέξιμο χρειάζεται για να κάψουμε τις θερμίδες του. Με τον τρόπο αυτό, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αποκτήσουμε συναίσθηση του θερμιδικού φορτίου των προϊόντων που καταναλώνουμε.

Ενδεικτικά, η Εταιρία παρουσίασε τα ισοδύναμα άσκησης (με περπάτημα ή τρέξιμο) για 6 βασικά προϊόντα που καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά.

RSPH calories bbc

Τα ισοδύναμα αφορούν σε περπάτημα με ταχύτητα 4,8-8 χμ/ώρα ή τρέξιμο με ταχύτητα 8 χμ/ώρα:

- Σοκολάτα, 229 θερμίδες: 42 λεπτά περπάτημα, 22 λεπτά τρέξιμο

- Αναψυκτικό, 138 θερμίδες: 26 λεπτά περπάτημα, 13 λεπτά τρέξιμο

- Δημητριακά, 172 θερμίδες: 31 λεπτά περπάτημα, 16 λεπτά τρέξιμο

- Πατατάκια, 171 θερμίδες: 31 λεπτά περπάτημα, 16 λεπτά τρέξιμο

- Ατομικό κέικ, 265 θερμίδες: 48 λεπτά περπάτημα, 25 λεπτά τρέξιμο

- Σάντουιτς με κοτόπουλου και μπέικον, 445 θερμίδες: 1 ώρα και 22 λεπτά περπάτημα, 42 λεπτά τρέξιμο

Στόχος της Εταιρίας δεν είναι να τρομάξουμε ούτε να αποκτήσουμε εμμονές με τις θερμίδες. Αντίθετα, οι ειδικοί επιθυμούν να καταστεί σαφές πόσο πρέπει να κινούμαστε μέσα στην ημέρα για να αποφύγουμε την αύξηση του σωματικού βάρους και τις συνέπειες αυτού στην υγεία μας.

Οι δείκτες παχυσαρκίας αυξάνονται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο και ένας από τους βασικούς λόγους που καθοδηγούν αυτήν την τάση είναι η υπερκατανάλωση θερμίδων, η οποία όμως συνδυάζεται με καθιστική ζωή και αποχή από τη σωματική δραστηριότητα.

Πρέπει λοιπόν οι συνήθειές μας σε επίπεδο διατροφής και άσκησης να εξασφαλίζουν ότι καίμε μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων ίσες ή και περισσότερες θερμίδες απ’ όσες λαμβάνουμε από τις τροφές.

Δείτε κι αυτό:

Δείτε πόσο σεξ πρέπει να κάνετε για να κάψετε μια σοκολάτα!

Πόσες θερμίδες καίμε με το περπάτημα;

Ο πιο εύκολος τρόπος να γλιτώσετε 200 θερμίδες την ημέρα!

Μέγεθος μερίδας: Το ιδανικό για μακαρόνια, βούτυρο, κρέας, παγωτό (εικόνα)