ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Επιχείρηση «Δίαιτα»: Πώς να χάσετε κιλά κάνοντας… ζαβολιές!

Καταπληκτικά νέα φέρνει μια επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Ολλανδούς και Πορτογάλους ερευνητές!

Επιχείρηση «Δίαιτα»: Πώς να χάσετε κιλά κάνοντας… ζαβολιές!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι «ζαβολιές» στη δίαιτα όχι μόνο επιτρέπονται αλλά είναι απαραίτητες για να χάσουμε τα περιττά κιλά!

bigstock Cake 108731900

Βέβαια, όπως όλα σε αυτή τη ζωή, ακόμη και οι ατασθαλίες πρέπει να γίνονται σωστά και με πρόγραμμα για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, εάν προγραμματίζουμε μία «ελεύθερη» μέρα την εβδομάδα είναι πιο πιθανό να καταφέρουμε να επιδείξουμε την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση τις υπόλοιπες ημέρες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα έπειτα από τρία πειράματα.

Στο πρώτο, 59 άντρες και γυναίκες συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι ρόλων. Οι μισοί έπρεπε να φανταστούν ότι κάνουν μια «παραδοσιακή» δίαιτα 7 ημερών, ενώ οι υπόλοιποι ότι κάνουν δίαιτα για 6 ημέρες και την 7η τρώνε πιο ελεύθερα. Μετά, ζητήθηκε από τις δύο ομάδες να φανταστούν ότι βρίσκονται στο σούπερ μάρκετ, συγκεκριμένα στο διάδρομο με τους περισσότερους «πειρασμούς» και μάλιστα ενώ πεινάνε, και να σκεφτούν πώς θα αποφύγουν να... ενδώσουν. Η δεύτερη ομάδα επινόησε περισσότερες στρατηγικές αυτοσυγκράτησης από την πρώτη.

Στο δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές παρακολούθησαν το βάρος, τη διάθεση και την αποφασιστικότητα 36 αντρών και γυναικών που έκαναν κανονικά δίαιτα για δύο εβδομάδες. Οι μισοί ακολούθησαν μια αυστηρή δίαιτα 1.500 θερμίδων την ημέρα, ενώ οι υπόλοιποι ακολούθησαν δίαιτα 1.300 θερμίδων για 6 ημέρες, πλην της Κυριακής, οπότε και μπορούσαν να καταναλώσουν έως και 2.700 θερμίδες! Τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας έχαναν σταδιακά τον αυτοέλεγχό τους, ενώ οι συμμετέχοντες της δεύτερης ομάδας παρέμειναν δυνατοί! Επίσης, ενώ οι δύο ομάδες έχασαν τα ίδια κιλά, οι συμμετέχοντες της δεύτερης ομάδας είχαν καλύτερη διάθεση και δεν έχασαν τον ενθουσιασμό τους.

Το τρίτο και τελευταίο πείραμα ήταν λίγο διαφορετικό από τα προηγούμενα, καθώς έδειξε ότι η στρατηγική της «ελεύθερης ημέρας» μπορεί να εφαρμοστεί και για άλλους στόχους (π.χ. αποταμίευση χρημάτων), οδηγώντας σε καλά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, εάν επιτρέπουμε στον εαυτό μας μια σπατάλη χρημάτων πότε-πότε είναι πιο εύκολο να μείνουμε εντός του μηνιαίου προϋπολογισμού που έχουμε θέσει για τα έξοδά μας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ένα εγγενές μειονέκτημα που έχουν οι συμβατικές δίαιτες είναι ότι είναι πολύ αυστηρές και επομένως δυσκολευόμαστε να τις ακολουθήσουμε. Έτσι, εάν ξεφύγουμε μία φορά είναι πολύ πιθανό να νιώσουμε τύψεις και να εγκαταλείψουμε τελείως τη δίαιτα. Επίσης, εάν ο διατροφολόγος μάς απαγορεύει διά ροπάλου τις αγαπημένες μας λιχουδιές, τότε μάλλον θα τις λαχταράμε ακόμη περισσότερο!

«Μερικές φορές είναι καλό μακροπρόθεσμα να γίνεται κανείς ‘άτακτος’ βραχυπρόθεσμα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ερευνητής Marcel Zeelenberg από το Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ.

Δείτε κι αυτό:

Πόσο καιρό πρέπει να κάνετε δίαιτα για να μείνετε αδύνατοι για πάντα

Ο πιο εύκολος τρόπος να γλιτώσετε 200 θερμίδες την ημέρα!

Οι 14 επικίνδυνες δίαιτες που πρέπει να αποφύγετε (γράφημα)