ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εννέα υγιεινές τροφές που γίνονται τοξικές σε μεγάλες ποσότητες

Το μέτρο στη διατροφή δεν αφορά μόνο τις λιγότερο υγιεινές τροφές, όπως το ψωμί, το κρασί ή τα επιδόρπια, αλλά και τα λεγόμενα «καθαρά» τρόφιμα.

Εννέα υγιεινές τροφές που γίνονται τοξικές σε μεγάλες ποσότητες

Η κατανάλωση των παρακάτω τροφών σε ανεξέλεγκτες ποσότητες ενδέχεται να αποβούν επικίνδυνες για τον οργανισμό σας, λόγω κάποιων στοιχείων που περιέχουν.

Βραζιλιάνικα φυστίκια

Είναι η νούμερο 1 πηγή σεληνίου, ενός ιχνοστοιχείου που παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή και την καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα. Μόνο ένα φιστίκι Βραζιλίας παρέχει έως και 90 μικρογραμμάρια σεληνίου, ποσότητα διπλάσια από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός καθημερινά.

Η περιστασιακή κατανάλωση βραζιλιάνικων φιστικιών είναι ωφέλιμη, δεν ισχύει όμως το ίδιο αν τρώτε πολλά τέτοια σε καθημερινή βάση, καθώς η υπερβολική πρόσληψη σεληνίου μπορεί να γίνει τοξική για τον οργανισμό σας, προκαλώντας απώλεια μαλλιών, γαστρεντερικά και νευρολογικά προβλήματα, ζαλάδα, ακόμα και καρδιακή προσβολή ή νεφρική ανεπάρκεια.

bigstock Brazil Nuts On Burlap 4824171

Σπανάκι, παντζάρια, σέσκουλα

Πρόκειται για τρία σούπερ θρεπτικά λαχανικά, τα οποία όμως έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε οξαλικά. Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα οξαλικά δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες διαταραχές που απαιτούν τον περιορισμό τους.
Μια από αυτές είναι οι πέτρες στα νεφρά. Ένα μεγάλο ποσοστό των λίθων των νεφρών είναι πέτρες οξαλικού ασβεστίου.

Τόνος σε κονσέρβα

Είναι σίγουρα μια από τις πιο φθηνές και βολικές επιλογές, παρέχοντας παράλληλα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ο τόνος σε κονσέρβα περιέχει όμως και υψηλά ποσοστό υδραργύρου, ένα βαρύ μέταλλο που μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο των εμβρύων και των μικρών παιδιών. Σε μεγαλύτερες ποσότητες, ο υδράργυρος μπορεί να γίνει δηλητηριώδης και για τους ενήλικες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, προβλήματα όρασης και μνήμης. Εάν είστε έγκυος, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για την ποσότητα τόνου που μπορείτε να καταναλώνετε.

bigstock Tuna 26706437

Κόκκινο κρέας, στρείδια και λευκά φασόλια

Πρόκειται για τρεις τροφές πλούσιες σε σίδηρο, που είναι απαραίτητος για την παροχή οξυγόνου στους μυς. Η υπερφόρτιση σιδήρου ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια. Η υπερβολική πρόσληψη σιδήρου μόνο μέσω της διατροφής είναι σπάνια, αν όμως λαμβάνετε συμπληρώματα σιδήρου, πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό.

Καστανό ρύζι

Είναι σίγουρα πιο υγιεινό από το λευκό και ανήκει στην οικογένεια των υδατανθράκων, που είναι απαραίτητοι για καλή υγεία. Το ρύζι όμως έχει την ιδιότητα να απορροφά το αρσενικό που υπάρχει στο έδαφος και το νερό. Ειδικά το καστανό ρύζι έχει την τάση να απορροφά περισσότερα βαρέα μέταλλα από τους άλλους τύπους ρυζιού. Το αρσενικό είναι ένα γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει όριο ασφαλείας για την ποσότητά του στα τρόφιμα. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν πρέπει να κοπεί η κατανάλωση καστανού ρυζιού, αλλά να γίνεται με μέτρο και να αποτελεί μέρος μιας ποικιλίας δημητριακών ολικής αλέσεως.

Διαβάστε επίσης:

Τι προκαλούν στον οργανισμό τα βαρέα τοξικά μέταλλα που περιέχουν τα ψάρια

Υπερφόρτιση σιδήρου: Με ποια σοβαρή ασθένεια συνδέεται

Συνδυασμός τροφών για να αυξήσετε τη φερριτίνη σας