ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πολλές ζωικές πρωτεΐνες αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τροφές που είναι πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες, όπως κρέατα, τυριά,αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι το ίδιο επιβλαβή για την υγεία όσο καιτο κάπνισμα και σχεδόν
Οι πολλές ζωικές πρωτεΐνες αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τροφές που είναι πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες, όπως κρέατα, τυριά,αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι το ίδιο επιβλαβή για την υγεία όσο καιτο κάπνισμα και σχεδόν διπλασιάζουν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτεαιτία και τετραπλασιάζουν τον κίνδυνο θανάτου ειδικά από καρκίνο ή διαβήτη,σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διήρκεσε σχεδόνδύο δεκαετίες.

Όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό βιολογίας «Cell Metabolism»,τα ευρήματα αυτά δημιουργούν ερωτηματικά για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες πουέχουν στην υγεία δημοφιλείς δίαιτες όπως του Άτκινς, που βασίζονται κατεξοχήνστην κατανάλωση πρωτεϊνών.

Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, η λελογισμένη κατανάλωσηπρωτεϊνών μάλλον κάνει καλό για την υγεία μετά την ηλικία των 65 ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γεροντολογίαςΒάλτερ Λόνγκο, διευθυντή του Ινστιτούτου Μακροζωίας του Πανεπιστημίου τηςΝότιας Καλιφόρνια Ντέιβις, μελέτησαν επί 18 χρόνια περίπου 6.300 άτομα άνω των50 ετών.

Όταν οι πρωτεΐνες στη διατροφή προέρχονται από φυτικέςπηγές, όπως τα όσπρια, τότε οι επιβλαβείς επιπτώσεις μειώνονται σημαντικά. Παρ’όλα αυτά, ο κίνδυνος καρκίνου είναι τριπλάσιος για έναν άνθρωπο που τρέφεταιόχι με πολλές, αλλά με μεσαίες πρωτεΐνες (ζωικές και φυτικές), σε σχέση μεκάποιον που τις αποφεύγει γενικά.

Από την άλλη, ενώ οι μεσήλικες που τρώνε πολλές ζωικέςπρωτεΐνες, πεθαίνουν πιο νέοι από καρκίνο, διαβήτη ή άλλες παθήσεις, η ίδιαακριβώς πρωτεϊνούχα διατροφή φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά για τουςανθρώπους άνω των 65 ετών.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι μέχρι τα 65 τους πρέπεινα τρώνε λίγες πρωτεΐνες και όταν πια αρχίζουν να χάνουν βάρος και να γίνονταιπιο αδύναμοι, τότε πρέπει να αυξάνουν την ποσότητα πρωτεϊνών, ώστε ναενισχύσουν την υγεία τους. Στα άτομα της τρίτης ηλικίας, η πλούσια διατροφή σεπρωτεΐνες -όταν τουλάχιστον το 20% των θερμίδων προέρχονται από ζωικές καιφυτικές πρωτεΐνες- μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 28%και από καρκίνο ειδικά κατά 60%.

Ο Βάλτερ Λόνγκο δήλωσε ότι, με βάση τη νέα μελέτη καιπροηγούμενες, οι 50άρηδες που θέλουν να ζήσουν περισσότερα χρόνια, πρέπει ναμην τρώνε πάνω από 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα για κάθε κιλό του βάρουςτους, που πρακτικά σημαίνει όχι πάνω από 64 γραμμάρια πρωτεϊνών για ένανάνθρωπο που ζυγίζει 80 κιλά.

«Οι άνθρωποι πρέπει να ρυθμίσουν τη διατροφή τους έτσι ώστεμόνο το 9% έως 10% των θερμίδων τους να προέρχεται από πρωτεΐνες, κατάπροτίμηση φυτικές», δήλωσε ο Αμερικανός γεροντολόγος. «Αφιερώστε μερικούς μήνεςνα μελετάτε τις ετικέτες των τροφίμων, καθώς υπάρχει λίγη πρωτεΐνη παντού».