ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι ιδανικές τροφές για αύξηση της γονιμότητας

Παίζει ρόλο η διατροφή στην πιθανότητα να μείνετε έγκυος; η απάντηση που δίνουν πλέον όλοι οι επιστήμονες στο ερώτημα αυτό, είναι σίγουρα ναι.

Συνεχώς γίνονται έρευνες για το ποιες τροφές επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τη γυναικεία και την ανδρική γονιμότητα. Υπάρχουν κάποια βασικά σημεία που γυναίκες και άνδρες πρέπει να προσέξουν ή να αλλάξουν στις διατροφικές και γενικά τις καθημερινές τους συνήθειες, ώστε να ενισχύσουν τη γονιμότητά τους.

Οι ιδανικές τροφές για αύξηση της γονιμότητας

Δείτε παρακάτω, όλα τα «ναι» και τα «όχι» για να βοηθήσετε λίγο την κατάσταση, σύμφωνα με την Ορθοβιοτική Ιατρική:

Περιορισμός της καφεΐνης. Έρευνα έχει δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης (π.χ. πάνω από 3 φλιτζάνια καφέ τη μέρα) μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ την ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει και να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος του άνδρα.

Περιορισμός του αλκοόλ. Η αλκοόλη καταστρέφει σημαντικές βιταμίνες των τροφών, όπως η βιταμίνη C και Ε, που βοηθούν στη σύλληψη και την κινητικότητα του σπέρματος.

Διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι παχύσαρκες γυναίκες με αυξημένη εναπόθεση λίπους ειδικά στην κοιλιακή χώρα φαίνεται να έχουν μειωμένες πιθανότητες σύλληψης, αφού η ωορρηξία επηρεάζεται. Στους άνδρες δε, μειώνονται τα επίπεδα τεστοστερόνης και έτσι μειώνεται η κινητικότητα του σπέρματος.

Το κάπνισμα. Βάσει ερευνών, επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα. Μπορεί να μειώσει την επιτυχία της θεραπείας γονιμοποίησης και να οδηγήσει ακόμη και σε στειρότητα.

Η ψυχολογική κατάσταση. Είναι σημαντική και για τη γυναίκα και για τον άνδρα. Το στρες δεν προκαλεί στειρότητα, ωστόσο στη γυναίκα μειώνει την πιθανότητα σύλληψης λόγω διαταραχής του κύκλου της. Στον άνδρα προκαλεί μείωση της κινητικότητας του σπέρματος.

Η άσκηση. Καλό είναι η γυναίκα που επιθυμεί να συλλάβει αλλά και ο άνδρας που θέλει να ενισχύσει τη γονιμότητά του να ξεκινήσουν από νωρίς μια άσκηση που, σε συνδυασμό με τη διατροφή, θα τους βοηθήσει να κρατήσουν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ιδανική διατροφή για τη γυναίκα

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή με φρέσκες τροφές και όχι επεξεργασμένες με κακό τρόπο. Συγκεκριμένα:

• Αυξήστε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε Ω3 λιπαρά οξέα που βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τόνος) και ξηρούς καρπούς. Βοηθούν πολύ στη γονιμόtητα.
• Η ποιότητα των υδατανθράκων επηρεάζει τη γονιμότητα. Έρευνες έδειξαν ότι γυ¬ναίκες που κατανάλωναν υδατανθρακούχες τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά και λευκό ψωμί, εμφάνισαν προβλήματα ωορρηξίας και γονιμότητας. Αντίθετα, όσες επέλεξαν ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι και γενικά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες βελτίωσαν την κατάσταση σε μεγάλο βαθμό.
• Μειώστε την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης (κόκκινο κρέας), εφόσον έχει βρεθεί ότι προκαλεί προβλήματα σύλληψης. Προτιμήστε όσπρια και δημητριακά (φυτική πρωτεΐνη), που βοηθούν στη γονιμότητα.
• Ένα προϊόν που, σύμφωνα με τη αμερικανική μελέτη Nurse's Health Study το 2007, βοηθάει τη γυναικεία γονιμότητα είναι το πλήρες γάλα. Συγκεκριμένα, φαίνεται πως μειώνει τα προβλήματα ωορρηξίας, σε αντίθεση με τα άπαχα ή ημίπαχα γαλακτοκομικά.
• Το φολλικό οξύ είναι απαραίτητο για τις γυναίκες που θέλουν να αυξήσουν τη γονιμό¬τητά τους, γι' αυτό και είναι καλό να αυξήσουν την κατανάλωση τροφών που το περιέχουν (κυρίως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά).

Ιδανική διατροφή για τον άνδρα
Οι άνδρες που τρώνε σωστά έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιές σπέρμα. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες φαίνεται πως επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα και συγκεκριμένα την κινητικότητα του σπέρματος. Καλό είναι καθημερινά να περιλαμβάνονται στη διατροφή τους:
• Βιταμίνες C και Ε: Στα εσπεριδοειδή και σε λιπαρά ψάρια και στο ελαιόλαδο, αντίστοιχα.
• Φoλλικό οξύ και ψευδάργυρος: Στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στα οστρακοειδή, αντίστοιχα.
• Λυκοπένιο: Σε μεγάλες ποσότητες στην ντομάτα και σε προϊόντα της, όπως η σάλτσα.
Όλα τα παραπάνω ενισχύουν την κινητικότητα και την ποσότητα του σπέρματος και αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, η οποία συντελεί στη γονιμοποίηση. Και κάτι ακόμη!
• Μειώστε το βάρος σας, αν είναι αυξημένο. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται σε άνδρες με αυξημένο λίπος σώματος.
• Αποφύγετε να τρώτε συχνά ψάρια με αυξημένες τιμές βαρέων μετάλλων, όπως ο ξιφίας και ο τόνος. Φαίνεται πως επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα.
• Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, διότι βοηθούν στην κινητικότητα του σπέρματος.
• Μειώστε την κατανάλωση λίπους και κυρίως τρανς λιπαρών (fast food, γλυκά, αναψυκτικά) και προτιμήστε ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά του ελαιολάδου.

Γενικότερα, πρέπει να ακλουθούμε ένα διατροφικό πλάνο ώστε ο οργανισμός να είναι με το μέρος της γονιμότητας μας.

Διαβάστε ακόμη:

Χάσε κιλά και λίπος έξυπνα: Οι σπόροι που πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου

Τα φρούτα του καλοκαιρού και οι θερμίδες τους