ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να οργανώστε το ψυγείο για να παραμένουν φρέσκα τα τρόφιμα (γράφημα)

Το ψυγείο δεν είναι απλώς ένας αποθηκευτικός χώρος για τα τρόφιμα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά χρήσιμη εφεύρεση που συντηρεί τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα, το τυρί, το κρέας και καθετί που χρειαζόμαστε για να προετοιμάσουμε τα καθημερινά μας γεύματα.

Πώς να οργανώστε το ψυγείο για να παραμένουν φρέσκα τα τρόφιμα (γράφημα)

Για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το ψυγείο μας, πρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος αποθήκευσης των τροφίμων. Έτσι, θα καταφέρουμε να τα διατηρήσουμε φρέσκα για περισσότερο καιρό, όχι μόνο για να τα απολαύσουμε αλλά και για να αποφύγουμε επικίνδυνες τροφικές δηλητηριάσεις.

Κάθε τμήμα του ψυγείου εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό επειδή ανήκει σε διαφορετική ζώνη θερμοκρασίας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν εντός του ψυγείου αποτρέπουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών που κάνουν τα τρόφιμα να χαλάνε.

fridgegraph

Πόρτα ψυγείου

Είναι το πιο «ζεστό» μέρος του ψυγείου –αναλογικά με τα υπόλοιπα βεβαίως– οπότε εκεί πρέπει να φυλάμε τρόφιμα και ροφήματα που δε χαλάνε εύκολα. Για παράδειγμα, στην πόρτα του ψυγείου μπορείτε να τοποθετήσετε χυμούς και μπαχαρικά.

Ράφια ψηλά

Έχουν την πιο σταθερή θερμοκρασία σε σύγκριση με τα υπόλοιπα τμήματα του ψυγείου. Είναι ιδανικά για τρόφιμα που δε θα χρησιμοποιήσουμε άμεσα, όπως αλλαντικά ή έτοιμα γεύματα.

Ράφια χαμηλά

Είναι ιδανικά για να τοποθετήσετε ωμό κρέας, αυγά, θαλασσινά και γαλακτοκομικά, καθώς η θερμοκρασία εκεί είναι αρκετά χαμηλή.

Συρτάρια

Ο κλειστός χώρος διατηρεί τη χαμηλή θερμοκρασία και την υγρασία καλύτερα. Έτσι, τα συρτάρια είναι κατάλληλα για την αποθήκευση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Μην αποθηκεύετε μαζί τα φρούτα και τα λαχανικά. Αρκετά φρούτα, όπως το μήλο, το ροδάκινο και το αχλάδι, απελευθερώνουν αιθυλένιο, μια χημική ουσία που βοηθά στην ωρίμανσή τους. Ωστόσο, το αιθυλένιο κάνει τα λαχανικά να σαπίζουν γρηγορότερα.

Πάνω από το ψυγείο

Στο επάνω μέρος του ψυγείου αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες, οπότε είναι ακατάλληλο για αποθήκευση βρώσιμων και πόσιμων προϊόντων. Προτιμήστε να τοποθετήσετε εκεί αντικείμενα όπως βιβλία μαγειρικές ή συσκευές που δε χρησιμοποιείτε συχνά.

Και μην ξεχνάτε: Δεν πρέπει να επικρατεί «συνωστισμός» στα ράφια του ψυγείου. Ο κρύος αέρας πρέπει να μεταφέρεται μέσα στο ψυγείο. Αν τα τρόφιμα είναι στοιβαγμένα, αναπτύσσονται μεταξύ τους υψηλότερες θερμοκρασίες.

Διαβάστε επίσης:

Πόσες μέρες μπορείτε να κρατήσετε τρόφιμα στο ψυγείο χωρίς να χαλάσουν (πίνακας)
18 συμβουλές για το ψυγείο και το μαγείρεμα για να μην πάθετε ποτέ δηλητηρίαση
Οι 6 τροφές που απαγορεύεται να βάζετε στο ψυγείο