ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα πιο επικίνδυνα λιπαρά για τον εγκέφαλο

Τα λιπαρά που περιέχουν τα μπισκότα, τα κέικ και πολλά έτοιμα αρτοποιήματα αλλά και τηγανητά γεύματα απειλούν τη μνήμη μας, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε σε επιστημονικό συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου για την Καρδιά (AHA).

Τα πιο επικίνδυνα λιπαρά για τον εγκέφαλο

Μάλιστα, η επίδρασή τους είναι καταστροφική ανεξαρτήτως ηλικίας.

Τα λιπαρά τρανς (trans fats) παράγονται τεχνητά από υδρογονωμένα έλαια και χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων ώστε να επιμηκύνεται η διάρκεια ζωής των προϊόντων. Παράγονται επίσης κατά το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν σε 1.000 περίπου ενήλικες άνδρες, διαπιστώθηκε ότι τα λιπαρά τρανς συσχετίζονται με την έκπτωση της μνήμης ακόμη και στις νεαρές ηλικίες (κάτω των 45 ετών). Για κάθε επιπλέον γραμμάριο λιπαρών τρανς, παρατηρήθηκε μειωμένη απόδοση της μνήμης κατά 0,76%.

Η συσχέτιση εξασθένισε ελαφρώς όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ' όψιν το Δείκτη Μάζας Σώματος και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης των συμμετεχόντων, ωστόσο υποστηρίζουν ότι αυτό το είδος λιπαρών συμβάλλει πιθανώς στο οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία που οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων. Αυτό σημαίνει ότι παίζουν τον ακριβώς αντίθετο ρόλο από ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η ρεσβερατρόλη που περιέχει το κόκκινο κρασί και οι κατεχίνες που περιέχει το πράσινο τσάι. Παλαιότερη μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί από την ερευνήτρια Beatrice A. Golomb, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και στο νέο ερευνητικό πρότζεκτ, είχε καταδείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη και τη μάθηση.

«Τα λιπαρά τρανς αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων και μειώνουν τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου», δηλώνει χαρακτηριστικά η Golomb.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ποιο είναι το μπαχαρικό που προστατεύει από την άνοια
Δείτε πόσο δυνατή είναι η μνήμη σας με το οπτικό τεστ του λεπτού (online test)