ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό είναι το μπαχαρικό που σβήνει τις κακές αναμνήσεις!

Ταιριάζει υπέροχα με τα ψητά λαχανικά, το χούμους, τις πατάτες και τα ρεβίθια, ενώ έχει μοναδικό άρωμα και ιδιαίτερη γεύση. Το έντονο κίτρινο χρώμα του είναι το... σήμα κατατεθέν του και όλο και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να αποδείξουν τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Αυτό είναι το μπαχαρικό που σβήνει τις κακές αναμνήσεις!

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neuropsychopharmacology καταδεικνύει πως η κουρκουμίνη, βασικό συστατικό της κιτρινόριζας (κουρκουμάς) έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Βάσει δοκιμών που έγιναν σε ποντίκια, η κουρκουμίνη μπορεί να προστατεύσει από νευροεκφυλιστικές παθήσεις και να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από μετατραυματικό στρες (PTSD) να απαλλαγούν από τις κακές αναμνήσεις του παρελθόντος.

Αμερικανοί ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με μετατραυματικό στρες. Σχεδίασαν λοιπόν μια σειρά από πειράματα που περιελάμβαναν ποντίκια, πειράματα στα οποία χορήγησαν σε ορισμένα από τα ποντίκια κουρκουμά και στη συνέχεια προσπάθησαν να τους προκαλέσουν αισθήματα έντονου φόβου, βάσει μιας καλά σχεδιασμένης διαδικασίας ανάκλησης αναμνήσεων.

Φάνηκε πως το μπαχαρικό μπορούσε να αποτρέψει την εδραίωση των αναμνήσεων του φόβου και μάλιστα η επίδραση αυτή διήρκησε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο ακριβής μηχανισμός δράσης της κουρκουμίνης στην περίπτωση αυτή δεν έχει περιγραφεί επακριβώς, ωστόσο η αντιφλεγμονώδης δράση της ουσίας παίζει πιθανώς κεντρικό ρόλο.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να εξετάσουν κατά πόσο αντίστοιχες επιδράσεις είναι εφικτές και στον άνθρωπο και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν την κουρκουμίνη ως συστατικό σε φάρμακα.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ποιο είναι το μπαχαρικό που προστατεύει από την άνοια
Τα 4 αγαπημένα μπαχαρικά που αδυνατίζουν!
Τζίντζερ: Οι ευεργετικές ιδιότητες του παραδείσιου μπαχαρικού