ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υπέρταση: Δείτε πόσο αυξάνει τον κίνδυνο το junk food

Γνωρίζουμε ότι το πρόχειρο φαγητό επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα, θέλουμε όμως να πιστεύουμε ότι κάνοντας ατασθαλίες μια στο τόσο δεν πρόκειται να υποστούμε αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας.

Υπέρταση: Δείτε πόσο αυξάνει τον κίνδυνο το junk food

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Duke-NUS της Σιγκαπούρης διαπίστωσαν όμως ότι μόλις ένα πρόχειρο γεύμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Μόλις ένα τέτοιο γεύμα την εβδομάδα οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου της τάξεως του 6%, αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Hypertension.

Τα πρόχειρα γεύματα μας φορτώνουν με πολλές θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, τρεις παράγοντες που συμβάλλουν καθοριστικά στην εμφάνιση υπέρτασης.

Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην υπό μελέτη ομάδα, νέους ηλικίας 18 έως 40 ετών, τα ποσοστά προ-υπέρτασης (αυξημένη αρτηριακή πίεση λίγο πριν τα παγιωμένα όρια που λαμβάνει υπ' όψιν ο γιατρός για να θεωρηθεί πως το άτομο έχει υπέρταση) ήταν σημαντικά (περίπου 1 στους 3 συμμετέχοντες). Ποσοστό 38% των συμμετεχόντων κατανάλωναν έως και 12 φορές την εβδομάδα πρόχειρο φαγητό.

Διαβάστε επίσης:

Οι ιδανικές τιμές της πίεσης ανά ηλικία (πίνακας)
Τι πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε πριν φάτε ένα μπέργκερ!
Τι είδους τσάι πρέπει να πίνετε αν έχετε υπέρταση