ΔΙΑΤΡΟΦΗ

FDA: «Να απαγορευθούν τα λιπαρά τρανς έως το 2018»

Συντονισμένη επίθεση ενάντια στα βλαβερά λιπαρά τρανς εξαπολύει ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ζητώντας να απομακρυνθούν πλήρως από τη βιομηχανία τροφίμων εντός τριετίας.

FDA: «Να απαγορευθούν τα λιπαρά τρανς έως το 2018»

Ο Οργανισμός δηλώνει πως τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια (PHOs), η βασική πηγή λιπαρών τρανς στη διατροφή μας, «δεν θεωρούνται γενικώς ασφαλή προς κατανάλωση», συμπληρώνοντας πως η απαγόρευση της χρήσης τους θα βοηθήσει να σωθούν ζωές, καθώς θα προληφθούν θανατηφόρα εμφράγματα.

Από το 2006 έχει εφαρμοστεί κανονισμός στις ΗΠΑ που επιβάλλει την υποχρεωτική αναγραφή της ποσότητας λιπαρών τρανς στις ετικέτες των τροφίμων, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατανάλωση των βλαβερών αυτών λιπαρών παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

«Οι δράσεις του FDA που στοχεύουν σε αυτήν την βασική πηγή τεχνητών λιπαρών τρανς καταδεικνύει τη δέσμευση του Οργανισμού απέναντι στην υγεία των Αμερικανών», δηλώνει ο επίτροπος του FDA Στήβεν Όστροφ. «Η δράση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των περιστατικών στεφανιαίας νόσου και να αποτρέψει χιλιάδες θανατηφόρα εμφράγματα σε ετήσια βάση», συμπληρώνει ο Όστροφ.

Από τότε που επιβλήθηκε η αναγραφή των λιπαρών τρανς στα τρόφιμα, ο FDA εκτιμά ότι η κατανάλωση στις ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 78%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται εδώ και πολλά χρόνια προσπάθειες να απαγορευθούν τα βλαβερά αυτά λιπαρά, ενώ στη Δανία έχουν απομακρυνθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τη βιομηχανία τροφίμων από το 2003.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα λιπαρά τρανς

- Παράγονται με την προσθήκη υδρογόνου σε φυτικά έλαια, ώστε να είναι πιο συμπαγή

- Βρίσκονται συχνότερα: στις τηγανητές πατάτες, το τηγανητό κρέας και το γλάσο

- Η παραγωγή τους δεν κοστίζει πολύ και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής

- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τα αποκαλεί «τοξικά»

- Αρκετές μεγάλες εταιρίες έχουν κάνει βήματα προς την οριστική απομάκρυνσή τους από τη γραμμή παραγωγής