ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να αποφεύγετε να τρώτε σε ένα εστιατόριο

Οι εξορμήσεις μας σε εστιατόρια, ταβερνάκια και fast food ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς η έξοδος για φαγητό είναι πλέον τρόπος διασκέδασης.

Τι να αποφεύγετε να τρώτε σε ένα εστιατόριο

Σύμφωνα με σχετική έρευνα τρώγοντας συχνά εκτός σπιτιού, αυξάνονται επικίνδυνα οι πιθανότητες να βάλουμε κιλά. Συνήθως οι περισσότερες διατροφικές μας επιλογές έξω είναι πλούσιες σε θερμίδες, λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη.

Μπορούμε όμως να διαφυλάξουμε την υγεία μας και τα ... κιλά μας? Ναι! Αρκεί να επιλέξουμε σωστά από τον ... γευστικό κατάλογο, αλλά και να μην παρασυρθούμε από τις προσφορές!

Ρωτήστε πώς είναι μαγειρεμένο!

Τα περίεργα ονόματα στα πιάτα ενός καταλόγου εστιατορίου παραπλανούν και ενθουσιάζουν... Μη ντρέπεστε να ρωτήσετε πως είναι μαγειρεμένο ένα φαγητό πριν παραγγείλετε. Αποφύγετε οτιδήποτε γράφει σωτέ, πανέ, τηγανιτό, αλά κρεμ. Προτιμήστε πιάτα τα οποία είναι στο γκριλ, ψητά στον φούρνο, στον ατμό, ή βραστά.

Ανακαλύψτε τις "κρυμμένες" θερμίδες του καταλόγου!

Μπορείτε να αποφύγετε τα πλούσια σε θερμίδες πιάτα στο εστιατόρια αν διαβάσετε προσεκτικά το μενού. Περιγραφές όπως: πανέ, γκρατινέ, κρεμώδης, με γέμιση τυριών, βουτύρου, τραγανό..., υποδηλώνουν πολλά γραμμάρια λίπους και θερμίδες.

Επιλέξετε το σωστό μέγεθος μερίδας.

Αποφύγετε το 'μεγάλο' μέγεθος ή τις super-sized ή extra large μερίδες. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε το παιδικό μενού, στο οποίο συνήθως σερβίρονται μικρότερες μερίδες.

Η διαφορά θερμίδων είναι μεγάλη αν επιλέξουμε σωστά ακόμη και στο fast-food: Διπλό cheeseburger: 600 θερμ - Απλό Cheeseburger: 320 θερμ. Μεγάλη μερίδα τηγανιτές πατάτες: 540 θερμ – Μικρή μερίδα 210 θερμ

Αλλάξτε την συνταγή!

Μην διστάσετε να τροποποιήσετε την παραγγελία σας και ιδιαίτερα τα συνοδευτικά και τη γαρνιτούρα. Μπορείτε να ζητήσετε χωριστά τη σως από τη σαλάτα ή το τυρί από τα ζυμαρικά έτσι ώστε να ελέγξετε εσείς την ποσότητα που θα προσθέσετε. Επίσης, αντί για τηγανιτές πατάτες ως γαρνιτούρα, ζητήστε λαχανικά στον ατμό ή βραστό ρύζι.

Προσοχή στα ... ορεκτικά και τα συνοδευτικά!

Σε πολλά εστιατόρια, με την άφιξή μας στο τραπέζι, μας προσφέρουν πλήθος από διαφορετικά είδη ψωμιού, κριτσίνια, παξιμαδάκια σε συνδυασμό με ελιές ή κάποιο ντιπ. Για να αποφύγουμε την ... 'επικίνδυνη' πρόσληψη θερμίδων πριν καν φτάσει το πιάτο μας, μπορούμε να ζητήσουμε από το σερβιτόρο να μην τα αφήσει στο τραπέζι μας ή να πάρουμε μία μικρή ποσότητα από το καλαθάκι με τα ψωμάκια και να το επιστρέψουμε πίσω.

Μακαρόνια και πίτσα...

Η παραγγελία μία μακαρονάδας θα αποδώσει πολλές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά αν τα μακαρόνια 'κολυμπούν' στην κρέμα γάλακτος ή σε μία λιπαρή σάλτσα τυριών. Καλύτερη επιλογή είναι η κόκκινη σάλτσα ντομάτας καθώς και ο συνδυασμός ζυμαρικών και θαλασσινών, όπου συνήθως η συνταγή δεν περιέχει βούτυρο.

Στην πιτσαρία, χρειάζεται προσοχή στην παραγγελία και με τις κατάλληλες επιλογές μπορούμε να μειώσουμε την πρόσληψη θερμίδων. Ζητήστε πίτσα με λεπτή ζύμη, ενισχύστε την με λαχανικά όπως μανιτάρια, πιπεριές, ντομάτα κλπ και ελαττώστε όσο γίνεται τα αλλαντικά και τα λουκάνικα.

Επιδόρπιο... Η δύσκολη ώρα!

Τα φρέσκα φρούτα αποτελούν την καλύτερη επιλογή και πλέον υπάρχουν ως επιδόρπιο στα περισσότερα εστιατόρια αλλά και αλυσίδες fast-food chains. Βέβαια, οι πειρασμοί είναι πολλοί... Αν τελικά υποκύψετε σε ένα cheesecake ή σε ένα σουφλέ σοκολάτας, τουλάχιστον μοιραστείτε το με την παρέα σας.

Επιλέξτε μέρος με πολύ φως!

Ναι και οι ... οπτικές επιλογές του περιβάλλοντος καθορίζουν τις επιλογές μας αλλά και τον προσδιορισμό του κορεσμού. Σύμφωνα με σχετική μελέτη που έγινε σε συμμετέχοντες που είχαν γεύμα σε εστιατόριο με φως και σε απόλυτο σκοτάδι, αποδείχθηκε ότι όσοι έτρωγαν στα .. σκοτεινά, είχαν μεγαλύτερη επιθυμία για περισσότερο φαγητό και για επιδόρπιο. Καλύτερα, λοιπόν να απολαύσετε το φως των κεριών όταν ολοκληρώσετε το γεύμα σας!

Όλες οι σαλάτες δεν είναι και ...διαιτητικές!

Αποφύγετε να παραγγείλετε την πιο περίεργη σαλάτα, με τα περισσότερα υλικά και το περίεργο dressing που έχει ο κατάλογος, εκτός αν αυτό το πιάτο θα είναι και το κυρίως! Πολλές σαλάτες σε εστιατόρια περιέχουν κρουτόν (που συνήθως είναι τηγανιτά), μαγιονέζα , τριμμένο τυρί, σάλτσες με αρκετό ελαιόλαδο, αλλαντικά. Και φυσικά όλα αυτά ανεβάζουν τις θερμίδες! Προτιμήσετε απλές σαλάτες, που έχουν μόνο λαχανικά και ζητήσετε χωριστά το ελαιόλαδο ώστε να ελέγξετε τη ποσότητα καλύτερα.

Αναστασία Δ. Κόκκαλη - Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D., Υπεύθυνη Τομέα Διαιτολογίας ΙΕΚ ΞΥΝΗ, Μέλος Δ.Σ. Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Β. Ελλάδος, Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Διαβάστε ακόμη:

Τι να βγάλετε από τη διατροφή σας για να χάσετε περισσότερα κιλά

«Κόλλησε» η ζυγαριά; Τι φταίει και τι πρέπει να κάνετε

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος ζυγίσματος για απώλεια βάρους

Με ποια σειρά πρέπει να καταναλώνετε τις τροφές για να είστε υγιείς