ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υπολογιστής θερμίδων: Δείτε πόσες θερμίδες καίτε την ημέρα (εφαρμογή)

Θέλετε να μάθετε πόσες θερμίδες χρειάζεστε την ημέρα και πόσες καίτε με την αεροβική γυμναστική, την κολύμβηση, το τρέξιμο ή ακόμη και το μαγείρεμα, το σιδέρωμα και το πλύσιμο των πιάτων;

Υπολογιστής θερμίδων: Δείτε πόσες θερμίδες καίτε την ημέρα (εφαρμογή)

Υπολογίστε εύκολα και γρήγορα όλες τις ενεργειακές σας ανάγκες με μια απλή εφαρμογή που διατίθεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα.

Αρχικά θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα προσωπικό προφίλ, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί πόσες θερμίδες χρειάζεται να λαμβάνετε καθημερινά μέσω της διατροφής σας.

Πατήστε επάνω στην εικόνα για να φτιάξετε το προσωπικό σας προφίλ.

profil

Αποθηκεύστε το προφίλ σας ώστε να υπολογίσετε στη συνέχεια πόσες θερμίδες καταναλώνετε από κάθε δραστηριότητα που κάνετε μέσα στην ημέρα, από σπορ και χόμπι μέχρι απλές δουλειές στο σπίτι.

activity

Να θυμάστε ότι οι μεμονωμένες δραστηριότητες χαμηλής έντασης και μικρής διάρκειας μπορεί να μην καίνε μεγάλες ποσότητες θερμίδων, αλλά όταν αθροιστούν μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά

Γιατί χρειαζόμαστε ενέργεια;

Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια για να ικανοποιήσει τρεις κύριους σκοπούς:

- Το βασικό μεταβολικό ρυθμό, ο οποίος είναι η ποσότητα ενέργειας που δαπανάται όταν το σώμα μας είναι σε ηρεμία. Συμβολικά, είναι ο αριθμός θερμίδων που θα καίγαμε αν μέναμε στο κρεβάτι όλη την ημέρα. Πιο επιστημονικά, είναι η ενέργεια που απαιτείται για τη βασική λειτουργία των ζωτικών οργάνων μας (π.χ. καρδιά, πνεύμονες, εγκέφαλος). Αποτελεί το 60-70% των ολικών ημερήσιων αναγκών μας.

- Την τροφογενή θερμογένεση, δηλαδή την ενέργεια που δαπανάται για την πέψη, απορρόφηση και αποθήκευση στο σώμα του φαγητού που τρώμε. Αποτελεί περίπου το 10% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών μας.

- Την ενέργεια που δαπανάμε σε σωματική δραστηριότητα. Κάθε κίνηση, δραστηριότητα, χειρονομία που κάνουμε περιλαμβάνει κάποιο ενεργειακό κόστος. Το ολικό κόστος της σωματικής δραστηριότητας αποτελεί συνήθως το 20 με 30% της ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης μας και ποικίλει ανάλογα με το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας: Όσο πιο δραστήριοι είμαστε, τόσο περισσότερη ενέργεια δαπανάμε.
Ολική ενεργειακή δαπάνη = Βασικός μεταβολικός ρυθμός + Τροφογενής θερμογένεση + Σωματική δραστηριότητα

Περιφέρεια μέσης – Πού χρησιμεύει ο δείκτης

Η περιφέρεια της μέσης είναι ένας πρακτικός τρόπος να μετρήσουμε το κοιλιακό λίπος. Η περιφέρεια μέσης δίνει μια ανεξάρτητη πρόβλεψη του κινδύνου, πέρα από τον ΔΜΣ, και βοηθά να εξετάσουμε την αξιοπιστία του ΔΜΣ σε πολύ μυώδεις ανθρώπους (π.χ. αθλητές), σε αυτούς που έχουν υποστεί απώλεια μυϊκής μάζας, κ.τ.λ. Η μέτρηση της περιφέρειας μέσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε αυτούς που κατατάσσονται ως φυσιολογικοί και υπέρβαροι βάσει ΔΜΣ.

Για ανθρώπους με ΔΜΣ μεγαλύτερο του 35 kg/m2, η περιφέρεια μέσης δεν έχει κάτι να προσθέσει στην πρόβλεψη του κινδύνου για κάποιες ασθένειες που κάνει ο ΔΜΣ. Οι υψηλές τιμές περιφέρειας μέσης, που σημαίνουν υπερβάλλον κοιλιακό λίπος, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση και καρδιαγγειακή νόσο σε ασθενείς με ΔΜΣ μεταξύ 25 και 34.9 kg/m2.

Διαβάστε επίσης:

Η σαλάτα των 59 θερμίδων που προτείνει η Τζένιφερ Λόπεζ!
Δείτε πώς θα «κάψετε» το μπέργκερ που φάγατε
Το διατροφικό τρικ για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπάθειας και διαβήτη
Πίτα με γύρο και τζατζίκι: Θερμίδες και διατροφική αξία