ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αρσενικό στο ρύζι: Πώς θα προστατευτείτε

Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ρυζιού κινδυνεύουν λόγω της έκθεσης σε υψηλά επίπεδα αρσενικού, το οποίο μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στην εμφάνιση καρκίνου στον πνεύμονα ή την ουροδόχο κύστη, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κουίνς στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

Αρσενικό στο ρύζι: Πώς θα προστατευτείτε

Ο τρόπος καλλιέργειας του ρυζιού συνεπάγεται ότι οι σοδιές απορροφούν το ανόργανο αρσενικό που υπάρχει στο έδαφος. Η μακρόχρονη έκθεση σε μεγάλες ποσότητες αρσενικού έχει συνδεθεί με ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, οι βλάβες στο νευρικό σύστημα αλλά και διάφορες μορφές καρκίνου.

Ο τρόπος μαγειρέματος του ρυζιού μπορεί να εξασφαλίσει την απομάκρυνση της επικίνδυνης ουσίας, αναφέρουν οι ερευνητές στη νέα μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση PLOS ONE.

Συγκεκριμένα, όταν το ρύζι μαγειρεύεται στην καφετιέρα –όχι σε κάποια συσκευή προηγμένης τεχνολογίας, στη συμβατική καφετιέρα που υπάρχει σε δεκάδες σπίτια– απομακρύνεται έως και το 85% του αρσενικού που περιέχει.

a37858c4d288ffd308c49cdf6be0a6d0 L

Όπως αναφέρει ο Andy Meharg, καθηγητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Ασφάλειας των Τροφίμων του Πανεπιστημίου Κουίνς, «πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη που παρέχει άμεση λύση για τη μείωση της έκθεσης σε ανόργανο αρσενικό μέσω της διατροφής».

Το μαγείρεμα στην καφετιέρα επιτρέπει τη σταθερή ροή νερού και την άμεση απομάκρυνση αυτού μετά την επαφή με το ρύζι ώστε να μεγιστοποιηθεί η απομάκρυνση του αρσενικού.

Το ρύζι περιέχει κατά μέσο όρο δέκα φορές περισσότερο ανόργανο αρσενικό σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA). Τα άτομα λοιπόν που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ρυζιού, όπως συμβαίνει σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη, εκτίθενται σε ανησυχητικές ποσότητες αρσενικού.

Οι ερευνητές από το Κουίνς σχεδιάζουν επί του παρόντος μια ειδική συσκευή μαγειρέματος για το ρύζι, η οποία θα βασίζεται στην ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στις συμβατικές καφετιέρες, με στόχο να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή απομάκρυνση του αρσενικού.

Διαβάστε επίσης:

Ρύζι: Το τρικ για να μειώσετε τις θερμίδες του στο μισό!