ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης σε γυναίκες που έχουν περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια (CUMC) και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων πυροδοτεί ορμονικές μεταβολές στον οργανισμό, μεταβολές που συνοδεύονται από μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η διαδικασία αυτή συμβάλλει στην εκδήλωση κόπωσης, εναλλαγών της διάθεσης και συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα αναψυκτικά πυροδοτούν ορμονικές αντιδράσεις στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Οι αντιδράσεις αυτές εντείνουν ενδεχομένως την κακή διάθεση, το αίσθημα κόπωσης και άλλα συμπτώματα συνυφασμένα με την κατάθλιψη.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν εντόπισαν συσχέτιση μεταξύ συμπτωμάτων κατάθλιψης και κατανάλωσης υδατανθράκων όταν επρόκειτο για ποιοτικούς υδατάνθρακες, όπως αυτοί που λαμβάνουμε από τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα λαχανικά και τα φρούτα.