ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απώλεια βάρους και ευεξία - Πώς να κρατήσετε ψηλά το ηθικό σας όταν μειώνονται οι πόντοι

Το ζητούμενο στο χάσιμο βάρους όταν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε δίαιτα είναι να διατηρήσουμε παράλληλα και την καλή μας υγεία και ευεξία.

Απώλεια βάρους και ευεξία - Πώς να κρατήσετε ψηλά το ηθικό σας όταν μειώνονται οι πόντοι

Και η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές, στην μάχη μας με την ζυγαριά, χάνουμε ένα μεγάλο κομμάτι της καλής μας ψυχολογίας. Ας δούμε παρακάτω, πέντε τρόπους που θα μας βοηθήσουν και να κερδίσουμε την μάχη με την ζυγαριά αλλά και να διατηρήσουμε ακμαία την καλή μας διάθεση:

Μείνετε αμέτοχοι στις τροφικές «παρανομίες» και «πείτε αντίο» στις «εθιστικές ουσίες».

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να χειριστείτε έναν πραγματικό και φυσιολογικό εθισμό εκτός από το να τον διακόψετε. Αλλά δεν θα πρέπει να αγχωθείτε, γιατί αν ακολουθήσετε τους "5 τρόπους αποτοξίνωσης" θα επαναφέρετε αυτόματα τους νευροδιαβιβαστές και τις ορμόνες στο σώμα σας. Σταματήστε όλες τις μορφές της ζάχαρης, όλα τα προϊόντα από αλεύρι. Όλα προκαλούν έντονες επιθυμίες και αργό μεταβολισμό, και οδηγούν στην αποθήκευση λίπους. Αυτό ειδικά περιλαμβάνει θερμίδες από τα σακχαρούχα ροφήματα και γλυκά, τα οποία σας κάνουν να τρώτε περισσότερο όλη την ημέρα και έτσι οδηγείστε στην αποθήκευση του λίπους της κοιλιάς. Επίσης, να κοιτάτε πάντα τα ύποπτα «κρυμμένα» συστατικά των τροφίμων όπως τα trans ή υδρογονωμένα λίπη και το MSG (μονογλουταμινικό μονονάτριο). Ιδανικά, για 10 ημέρες μπορείτε να αποφύγετε τις συσκευασμένες τροφές, το αλκοόλ και τα γλυκά και επιμείνετε στα φρέσκα τρόφιμα.

Προσθέστε πρωτεΐνη στην ημέρα σας.

Πρωτεΐνες, πρωτεΐνες, και ξανά πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα, ειδικά στο πρωινό, είναι το «κλειδί» για την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης και για να μειώσετε την πείνα σας. Ξεκινήστε τη μέρα σας με αυγά βραστά, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς.

Τρώτε άφθονα λαχανικά, όπως χόρτα, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο αγγούρια, σπαράγγια, φασολάκια, μανιτάρια, κρεμμύδια, κολοκυθάκια, ντομάτες, μάραθο, μελιτζάνες, αγκινάρες, πιπεριές, κλπ. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους και να σας χορταίνουν γρηγορότερα και για μεγαλύτερο διάστημα.

Απομυθοποιήστε τα λιπαρά:

Δεν είναι όλα τα λιπαρά κακά. Προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα (ελαιόλαδο, ελιές, αβοκάντο), ω-λιπαρά και άπαχη πρωτεΐνη (ανάλατοι ξηροί καρποί, ψάρια, ταχίνι), όπου βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.

Χρησιμοποιήστε έναν φίλο σας ως ενθαρρυντικό στην προσπάθειά σας, και όχι –αποκλειστικά- τη δική σας θέληση

Μια νέα αξιοσημείωτη έρευνα, δείχνει ότι η παχυσαρκία είναι μεταδοτική. Θα είναι πιο πιθανό να είστε υπέρβαροι αν οι φίλοι σας είναι υπέρβαροι, από ότι αν είναι οι γονείς ή τα αδέλφια σας. Η υγεία όμως, είναι εξίσου μεταδοτική. Σε ένα μεγάλο κοινωνικό πείραμα στην κοινότητα Saddleback όπου συμμετείχαν 15.000 άτομα κατάφεραν να χάσουν 114.000 κιλά σε ένα χρόνο, κάνοντας μαζί το πρόγραμμα. Συναντήθηκαν λοιπόν σε μικρές ομάδες, βοήθησαν, αγάπησαν και στήριξαν ο ένας τον άλλον. Και όσοι το έκαναν μαζί, έχασαν το διπλάσιο βάρος και έγιναν πιο υγιείς στο διπλάσιο. Κάθε "σώμα" χρειάζεται ένα "φίλο". Βρείτε ένα φίλο ή σχηματίστε μια μικρή ομάδα και κάνετε την αποτοξίνωση από κοινού!

Γεωργία Καπώλη - Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας
kapoli@logodiatrofis.gr

Έλενα Φαφούτη- Φοιτ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής, Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
elena.fafouti@gmail, logodiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Αυτό είναι το ιδανικό διατροφικό πρόγραμμα για τις διακοπές: Δίαιτα χωρίς... δίαιτα

Πώς να μην πάρετε ούτε γραμμάριο στις διακοπές!

Γιατί πρέπει να μαγειρεύετε σε χύτρα το φαγητό σας

10 Διατροφικά tips για ένα υγιεινό καλοκαίρι

Καλό καλοκαίρι με μια καλή αποτοξίνωση

Τα 7 "θανάσιμα αμαρτήματα" της απώλειας βάρους

Οι 5 κορυφαίες λιποδιαλυτικές τροφές

Οι 3 τροφές που μπορούμε να φάμε βδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης

Τα αναψυκτικά light ξεπερνούν ακόμη και το νερό στη μάχη της δίαιτας