ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που ρίχνουν φυσικά το ζάχαρο

Η σωστή διατροφή είναι το πρώτο και βασικότερο βήμα στην ορθή διαχείριση του σακχάρου.

Οι τροφές που ρίχνουν φυσικά το ζάχαρο

Όταν τα επίπεδα του σακχάρου είναι αυξημένα στον οργανισμό, όπως συμβαίνει στην περίπτωση ασθενών με διαβήτη τύπου 2, προκύπτουν μακροπρόθεσμα βλάβες σε ζωτικά όργανα και στα αιμοφόρα αγγεία, ανοίγοντας το δρόμο για το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, τις βλάβες στα νεύρα, την τύφλωση κ.α.

Σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή, τη σωματική άσκηση και γενικότερα την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, οι παρακάτω τροφές βοηθούν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του σακχάρου και την προστασία από σοβαρές επιπλοκές.

1. Μούρα

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 στην επιθεώρηση Journal of Nutrition υπέδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μούρων (και συγκεκριμένα η ποικιλία μπλε μούρων) αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη. Η επίδραση αυτή είναι σημαντική, δεδομένου ότι η αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης οδηγεί στην αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη και την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2.

2. Αβοκάντο

Αν και το αβοκάντο είναι πλούσιο σε λιπαρά, πρόκειται για μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι υγιεινά και εξαιρετικά ωφέλιμα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά επιβραδύνουν το ρυθμό απελευθέρωσης των σακχάρων στο αίμα κι έτσι παράγεται λιγότερη ινσουλίνη.

3. Σπόροι Chia

Ο πολύτιμος σπόρος συμβάλλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και καταπολεμά τις φλεγμονές.

4. Μάνγκο

Μπορεί το μάνγκο να έχει γλυκιά γεύση, έχει αποδειχθεί όμως ότι βοηθά στη μείωση του σακχάρου. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nutrition and Metabolic Insights δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση περίπου 100 γραμμαρίων φρέσκου μάνγκο είχε θετική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου σε μια ομάδα παχύσαρκων ασθενών.

5. Αβγό

Το αβγό αποτρέπει τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου μετά από ένα γεύμα και συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της πείνας.

6. Κεράσια

Τα κεράσια περιέχουν μια κατηγορία συστατικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες, τα οποία μειώνουν την παραγωγή ινσουλίνης έως και κατά 50%.

Διαβάστε επίσης:

Ανεβασμένο ζάχαρο: Ποιο αφέψημα βοηθά στην καλύτερη διαχείρισή του
Η γροθιά σας δείχνει αν κινδυνεύετε από υπέρταση και διαβήτη!
Με πόση γυμναστική θα ρίξετε το σάκχαρο