ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια λαχανικά έχουν τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία (λίστα)

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται από πολύ μικρή ηλικία για τη θρεπτική αξία των λαχανικών και εκπαιδεύονται στην κατανάλωσή τους, εν τούτοις οι περισσότεροι δεν καταναλώνουν την ποσότητα που πρέπει.

Ποια λαχανικά έχουν τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία (λίστα)

Ποια είναι αυτή; Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, τέσσερις έως πέντε κανονικές μερίδες λαχανικών την ημέρα. Όπου κανονική σημαίνει λ.χ. μισό φλιτζάνι κομμένα ή βρασμένα λαχανικά ή ένα φλιτζάνι λαχανικά που τρώγονται ωμά ή μισό φλιτζάνι βρασμένα φασόλια ή 200 ml χυμός λαχανικών.

Θρεπτική αξία λαχανικών

Τα λαχανικά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, καθώς είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά: κάλιο, βήτα-καρωτίνη (είναι η πρόδρομος ουσία της βιταμίνης Α), μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, φολικό οξύ (μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β), βιταμίνες C, Ε και Κ, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες.

Εκτός του ότι είναι η μοναδική ομάδα τροφών που συγκεντρώνουν όλα αυτά τα συστατικά, έχουν και ελάχιστες θερμίδες, μια εξίσου σημαντική διατροφική παράμετρος για καλή υγεία.

Επιπλέον, περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Τα συστατικά που περιέχουν πολλά λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η ντομάτα και το λάχανο βοηθούν στην πρόληψη μιας σειράς ασθενειών όπως ο καρκίνος του προστάτη στους άνδρες και τα καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες.

bigstock Vegetables Chemical free Org 82780181

Ποια είναι τα πιο θρεπτικά

Το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον (CSPI) των ΗΠΑ, ένας συμβουλευτικός οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, κατέταξε τα λαχανικά αναλόγως με την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά.

Στην κορυφή του καταλόγου ήταν το κατσαρό λάχανο (ή λαχανίδα) και ακολουθούν:
-Το σπανάκι
-Τα χόρτα collard
-Το πράσινο μέρος από τα γογγύλια
-Τα σέσκουλα
-Η κολοκύθα
-Το σινάπι
-Οι γλυκοπατάτες
-Το μπρόκολο
-Τα καρότα

Πολύ θρεπτικά είναι επίσης το μαρούλι, οι κόκκινες πιπεριές, τα αντίδια, τα κολοκύθια, οι πράσινες πιπεριές και ο αρακάς.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να φάτε τα φρούτα

Ποια φρούτα επιταχύνουν τον μεταβολισμό