ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Με ποιες τροφές δεν πρέπει να συνδυάζετε το τσάι και γιατί

Είναι γνωστό πως το τσάι είναι ένα αφέψημα με... υπερδυνάμεις, αφού είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, καρκίνου και όχι μόνο.

Με ποιες τροφές δεν πρέπει να συνδυάζετε το τσάι και γιατί

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Pathology υποδεικνύει ότι το τσάι δεν πρέπει να συνδυάζεται με ορισμένες τροφές, καθώς εξουδετερώνουν τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει.

bigstock Young woman at home sitting on 74652340

Συγκεκριμένα, η αντιοξειδωτική δράση του τσαγιού μειώνεται όταν το συνδυάζουμε με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το σπανάκι, τα δημητριακά και οι φακές. Ο λόγος είναι ότι ο σίδηρος ενώνεται με τις αντιοξειδωτικές ουσίες και δεν τους επιτρέπει να δράσουν ως συνήθως.

Οι ερευνητές κατέληξαν στη διαπίστωση αυτή εξετάζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ τσαγιού και τροφών με σημαντική ποσότητα σιδήρου, στο πλαίσιο μελέτης σε πειραματόζωα με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Τα νοσήματα αυτά χαρακτηρίζονται από τη χρόνια φλεγμονή στη γαστρεντερική οδό και εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως η διάρροια, ο πόνος, η επίμονη κόπωση και η σημαντική απώλεια βάρους. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι αρκετοί ασθενείς που πάσχουν από αυτά τα νοσήματα εκδηλώνουν έλλειψη σιδήρου ή αναιμία, γι’ αυτό συχνά λαμβάνουν συμπλήρωμα σιδήρου.

Το τσάι, κυρίως το πράσινο, συνιστάται στους ασθενείς με ΦΝΕ, καθώς η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) που περιέχει μπλοκάρει τη δράση ενός ενζύμου (myeloperoxidase) που προωθεί την εκδήλωση της φλεγμονής.

Όταν όμως η επιγαλλοκατεχίνη λαμβάνεται ταυτόχρονα με το σίδηρο, η επιγαλλοκατεχίνη δεσμεύεται με το σίδηρο κι έτσι δεν μπορεί να μπλοκάρει το ένζυμο.

Δείτε κι αυτό:

Πώς να φτιάξετε το τσάι για να έχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση

Τσάι: Σε ποια ποσότητα προστατεύει από εγκεφαλικό και ανακοπή

Τα 3 είδη τσαγιού που καταπολεμούν ναυτία και στομαχόπονο