ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μνήμη: Ποια διατροφική έλλειψη την επηρεάζει

Ο εγκέφαλος χρειάζεται γλυκόζη για ενέργεια και οι περιοριστικές δίαιτες μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στη νόηση, τη μνήμη και τη μάθηση.

Μνήμη: Ποια διατροφική έλλειψη την επηρεάζει

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι γυναίκες που ακολουθούσαν διατροφή με λίγους ή καθόλου υδατάνθρακες έχουν χειρότερες επιδόσεις σε νοητικά τεστ και τεστ μνήμης.

Σύμφνα με την Holly Taylor, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Tufts, η τροφή που επιλέγει κάποιος μπορεί να έχει άμεση επίδραση στη νοητική συμπεριφορά.

Οι δημοφιλείς δίαιτες που έχουν λίγους υδατάνθρακες ή καθόλου έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική για αρνητική επίδραση στη μνήμη και τη νόηση.

Ομάδα επιστημόνων επέλεξε 19 γυναίκες ηλικίας 22 έως 55 ετών και τους επέτρεψε να επιλέξουν είτε διατροφή χαμηλή σε θερμίδες είτε χαμηλή σε υδατάνθρακες. Εννέα από αυτές επέλεξαν τη διατροφή με λίγους υδατάνθρακες και οι άλλες 10 τη χαμηλή σε θερμίδες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι γυναίκες που κατανάλωναν λίγους υδατάνθρακες εμφάνισαν σταδιακή μείωση της απόδοσης στις εργασίες που απαιτούσαν μνήμη, σε σύγκριση με γυναίκες που έτρωγαν λίγες θερμίδες.

bigstock diet cooking culinary and ca 98399111

Ο χρόνος αντίδρασης στις γυναίκες που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες ήταν πιο αργός και η μνήμη δεν ήταν τόσο καλή όσο των γυναικών που ακολουθούσαν δίαιτα με λίγες θερμίδες.

Ωστόσο, οι γυναίκες που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες είχαν καλύτερη απόδοση σε σχέση με τις γυναίκες που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε θερμίδες, σε εργασίες που απαιτούσαν αυξημένη προσοχή και επαγρύπνηση.

Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες που ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες ή λιπαρά έδειξαν βραχυπρόθεσμη βελτίωση στην προσοχή.

Τα επίπεδα πείνας δεν είχαν διαφορές μεταξύ των δυο ομάδων και η μόνη διαφορά στη διάθεση ήταν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες αισθάνονταν μεγαλύτερη σύγχυση στη μεσαία περίοδο της έρευνας.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι μετά από μια εβδομάδα σοβαρού περιορισμού σε υδατάνθρακες, η απόδοση της μνήμης, ειδικά σε δύσκολες εργασίες πλήττεται.

Η ερευνήτρια εξήγησε ότι αν και η έρευνα παρακολούθησε τους συμμετέχοντες μόνο για τρεις εβδομάδες, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει κι άλλους τομείς εκτός από το βάρος.

Διαβάστε επίσης:

Πόσα φρούτα να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Η βιταμίνη που προλαμβάνει την εμφάνιση του καρκίνου

Ζάχαρη και υδατάνθρακες: Ποιες μορφές καρκίνου προκαλούν σε άνδρες και γυναίκες