ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Trans-λιπαρά οξέα: Πού βρίσκονται, ποιους κινδύνους εγκυμονούν

Ξέρετε τι κοινό έχουν οι γκοφρέτες, οι τηγανητές πατάτες και τα ντόνατ; Ενδέχεται να περιέχουν επιβλαβή trans-λιπαρά (trans fatty acids - TFA).

Trans-λιπαρά οξέα: Πού βρίσκονται, ποιους κινδύνους εγκυμονούν

Τι είναι τα trans-λιπαρά οξέα; Πού βρίσκονται και με ποια προβλήματα υγείας συνδέονται;

Τις τελευταίες δεκαετίες, πολλοί παρασκευαστές τροφίμων χρησιμοποιούν λίπη που περιέχουν trans-λιπαρά οξέα, σε συσκευασμένα προϊόντα και φαγητά σε πακέτο, όπως μπισκότα, γκοφρέτες, πίτσες και τηγανητές πατάτες.

Γιατί; Γιατί αυτά τα τεχνητώς υδρογονωμένα λίπη είναι φτηνά, βελτιώνουν την υφή του φαγητού και επιμηκύνουν το χρόνο διατήρησης στο ράφι. Παρά το γεγονός ότι τα TFA αποδίδουν κέρδη στις εταιρείες, δεν παρέχουν κανένα διατροφικό όφελος στους καταναλωτές. Αντίθετα, έχει βρεθεί ότι τα TFA ανεβάζουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και ελαττώνουν τα επίπεδα της «καλής» (HDL), αυξάνοντας κατά συνέπεια τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.

bigstock High In Fat 2832274

Έλεγχος σε σουπερμάρκετ

Στη Δημοκρατία της Τσεχίας, το 60% των τραγανών γκοφρετών σοκολάτας που ελέγχθηκαν από το μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) dTest περιείχαν περισσότερα TFA από το συνιστώμενο όριο των 2g ανά 100g λίπους. Βρέθηκε ακόμη και προϊόν που περιείχε 10g.

Συμβουλή

Εάν εντοπίσετε την έκφραση «μερικώς υδρογονωμένο έλαιο» στη λίστα συστατικών, το προϊόν που έχετε στα χέρια σας περιέχει trans-λιπαρά. Αν επιθυμείτε να διαφυλάξετε την υγεία της καρδιάς σας, τοποθετήστε το πίσω στο ράφι.

Τι συμβαίνει;

Τα trans-λιπαρά οξέα παραμονεύουν στις τροφές μας. Δεν υπάρχουν υποχρεωτικά όρια όσον αφορά τα trans-λιπαρά στα τρόφιμα που καταναλώνονται στην ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι πολλοί παρασκευαστές έχουν αφαιρέσει τα TFA, σε συμμόρφωση με την απαίτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ορισμένα προϊόντα εξακολουθούν να περιέχουν trans-λιπαρά, συχνά σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες.

Οι πληθυσμοί τις Ανατολικής Ευρώπης εκτίθενται σε μεγαλύτερο βαθμό σε τρόφιμα με υπερβολικές ποσότητες TFA, σε σχέση με τους δυτικούς γείτονές τους. Ωστόσο, καθώς τα τρόφιμα κινούνται ελεύθερα στην Ενιαία Αγορά, οι κάτοικοι του Λονδίνου που ψωνίζουν κυρίως σε καταστήματα με στοκ προϊόντων από την Ανατολική Ευρώπη ενδέχεται να εκτίθενται στα ίδια επίπεδα TFA με τους κατοίκους του Βουκουρεστίου.

bigstock 125710061

Το παράδειγμα της Δανίας

Το 2004, η Δανία πρωτοπόρησε με τη θέσπιση μέγιστου ορίου 2g TFA ανά 100g λίπους. Εντός ενός έτους, αυτά τα λίπη-υπαίτιοι για την έμφραξη των αρτηριών εξαφανίστηκαν σχεδόν τελείως από την αλυσίδα τροφίμων. Η βιομηχανία δεν επιβαρύνθηκε στο ελάχιστο από την αλλαγή. Αντιθέτως, στήριξε την κίνηση αυτή.

Ώρα για δράση

Τα trans-λιπαρά θα πρέπει να εξαλειφθούν πλήρως από τα τρόφιμά μας. Όλοι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές πρέπει να νιώσουν σίγουροι ότι, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής και το πού ψωνίζουν, δεν θα βρουν αυτά τα επιβλαβή λίπη στο φαγητό τους. Μετά από πολλά χρόνια παροτρύνσεων για εθελοντικά μέτρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε πλέον το γεγονός ότι ένα υποχρεωτικό όριο είναι η καλύτερη λύση για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Τώρα πρέπει να μετατρέψουν τα λόγια σε πράξεις.

Πηγή: Τι υπάρχει στην κουζίνα σου; - whatsinyourkitchen.eu

Διαβάστε επίσης:

Τα λιπαρά τρανς αυξάνουν τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο

FDA: Κατάργηση των τρανς λιπαρών οξέων μέσα σε τρία χρόνια

ΕΦΕΤ: Σοβαρό έλλειμμα γνώσης των Ελλήνων για τα τρανς λιπαρά