ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φρούτα και λαχανικά κόβουν την όρεξη: Μύθος ή αλήθεια;

Πολλοί άνθρωποι που θέλουν να βάλουν... φρένο στην όρεξή τους, υιοθετούν την τακτική της κατανάλωσης επιπλέον μερίδων φρούτων και λαχανικών μέσα στην ημέρα.

Φρούτα και λαχανικά κόβουν την όρεξη: Μύθος ή αλήθεια;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης ωστόσο, μακροπρόθεσμα το αίσθημα της πείνας δεν μειώνεται τρώγοντας περισσότερα καρότα, μπρόκολο και πορτοκάλια, ενώ η κατανάλωση φρούτων στη μορφή ροφήματος απλά προσθέτουν θερμίδες στο σύνολο της κάθε μέρας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο «Purdue» στην Ιντιάνα των ΗΠΑ παρατήρησαν σε πειράματα που έκαναν, ότι τρώγοντας μήλα και σταφύλια πριν από το μεσημεριανό γεύμα βοηθούσε μεν στον κορεσμό και την κατανάλωση ελαφρώς λιγότερης ποσότητας, συγκριτικά με όταν έπιναν τον χυμό αντίστοιχης ποσότητας φρούτων, αντί ορεκτικού. Ωστόσο, όταν έθεσαν τους εθελοντές σε πολύμηνη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά δεν προέκυψε διαφορά στην αυτοεκτίμηση της πείνας και της πληρότητας.

bigstock Delicious Fresh Vegetables For 80879315

Τα συμπεράσματα επιβεβαιώνουν προηγούμενα αποτελέσματα από την ίδια μελέτη, που είχε δείξει ότι οι 34 εθελοντές (με περιττά κιλά ή παχυσαρκία αλλά και φυσιολογικό βάρος) είχαν πάρει από 1,5 έως 2,2 κιλά μετά από οκτώ εβδομάδων διατροφή με χυμούς φρούτων στην διατροφή. Οι βαρύτεροι συμμετέχοντες, είχαν πάρει βάρος όταν είχαν καταναλώσει περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Στο δεύτερο σκέλος της μελέτης ο Δρ Μέιτς και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι όταν σίτισαν τους εθελοντές ένα σύνηθες γεύμα με μακαρόνια και τυρί, κατανάλωσαν περίπου από 785 έως και 821 θερμίδες.

Όταν οι ίδιοι άνθρωποι άρχισαν το γεύμα με φρέσκο και αποξηραμένο φρούτο, και συνέχισαν με το κύριο γεύμα, κατέληξαν να φάνε 678 θερμίδες, περιλαμβανομένου του φρούτου. Όταν άρχισαν με φρέσκο χυμό φρούτου, τελικά έφαγαν συνολικά 891 θερμίδες.

Τελικά οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εθελοντές έφαγαν περίπου 400 επιπλέον θερμίδες όταν είχαν αρχίσει το γεύμα με χυμό, συγκριτικά με όταν είχαν φάει ολόκληρο το φρούτο. Αλλά μακροπρόθεσμα αυτό έπαψε να ισχύει. Όταν οι ερευνητές έδωσαν στους εθελοντές 400 με 550 θερμίδες είτε μέσω φρέσκων φρούτων και λαχανικών ή χυμό καθημερινά για οκτώ εβδομάδες, δεν παρατήρησαν αλλαγή στο πως αξιολογούσαν την πείνα και την πληρότητα τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι προσθέτοντας φρούτα και λαχανικά δεν αρκεί για να αισθάνεται χορτάτος ο μέσος άνθρωπος και να χάνει βάρος, αλλά μπορεί τελικά να καθίσταται δυσκολότερη η προσπάθειά του να απαλλαγεί από τα περιττά κιλά.

Διαβάστε επίσης:

Πείνα vs. λιγούρα: Πώς θα τις ξεχωρίσετε με βάση τα... συμπτώματα

Γιατί με τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως αισθανόμαστε χορτάτοι

Συναισθηματική πείνα: Είστε σίγουροι ότι πεινάτε πραγματικά;