ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες: Πώς επηρεάζει τη χοληστερόλη;

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open δείχνει ότι μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων με βάση τρόφιμα φυτικής προέλευσης μπορεί να συμβάλει στη μείωση του βάρους και στη μείωση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης.

Δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες: Πώς επηρεάζει τη χοληστερόλη;

Στη μελέτη, η κατανάλωση μιας χαμηλής σε υδατάνθρακες χορτοφαγικής διατροφής, που περιέχει αυξημένες ποσότητες πρωτεϊνών και λίπους, από γλουτένη και προϊόντα σόγιας, ξηρούς καρπούς και λαχανικά, οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους και χαμηλότερες συγκεντρώσεις LDL χοληστερόλης, σε σύγκριση με μια υψηλών υδατανθράκων, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτα.

bigstock Diet Struggle 95900663

Η εξάμηνη μελέτη αξιολόγησε 39 ενήλικους συμμετέχοντες (19 ελέγχου και 20 δοκιμών) και διεξήχθη σε καναδικό πανεπιστήμιο. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν οριακά υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης (> 3.4 mmol / L κατά τη διάγνωση) και δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) >27 (ελαφρώς υπέρβαροι). Πριν από την έναρξη, και για όσο διήρκησε η μελέτη, οι συμμετέχοντες που είχαν ήδη λάβει φάρμακα μείωσης των λιπιδίων διέκοψαν τη χρήση τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν χαμηλών υδατανθράκων χορτοφαγική διατροφή είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν χορτοφαγική διατροφή υψηλών υδατανθράκων, που συμπεριελάμβανε γαλακτοκομικά και προϊόντα αυγών (7% έναντι 6% μείωση του βάρους, αντίστοιχα). Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν χαμηλών υδατανθράκων διατροφή πέτυχαν μείωση των συγκεντρώσεων LDL χοληστερόλης (9%), της χοληστερόλης που μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση θρόμβων στις αρτηρίες και να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση των τριγλυκεριδίων (-0.34 mmol / L) και της ολικής χοληστερόλης (-0.62 mmol / L) σε εκείνους που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες. Δε παρατηρήθηκε καμία διαφορά στα επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι μια χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα, απώλειας βάρους, με φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως η γλουτένη, η σόγια, οι ξηροί καρποί, τελικά, οδηγεί σε μεγαλύτερα καρδιαγγειακά οφέλη, κάτι που δεν έχει αποδειχθεί με δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μόνο» δήλωσε ο Ratna Mukherjea, ένας απ’ τους συγγραφείς της μελέτης και Αναπληρωτής Διευθυντής Παγκόσμιας Διατροφής στην εταιρεία DuPont στον τομέα Διατροφής και Υγείας. «Πολλά γνωστά προγράμματα απώλειας βάρους εστιάζουν στον περιορισμό της πρόσληψης υδατανθράκων και ενώ αυτό μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους, η αντικατάσταση της θερμιδικής πρόσληψης με πρωτεΐνες από ζωικά προϊόντα, που συχνά είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη, δεν αποτελεί ιδανική μακροπρόθεσμη λύση για τους ανθρώπους που έχουν ήδη υψηλά επίπεδα χοληστερόλης».

Πηγή: Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία

Διαβάστε επίσης:

Αγωγή κατά της χοληστερόλης: Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθείτε

Ο καρπός που ρίχνει τη χοληστερόλη και προστατεύει από έμφραγμα!

Μαργαρίνη: Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης;