ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή που προωθεί το Αλτσχάιμερ

Οι δείκτες για τη νόσο Αλτσχάιμερ, τη συνηθέστερη αιτία της άνοιας, αυξάνονται με τρομακτικό ρυθμό σε παγκόσμια κλίμακα τα τελευταία χρόνια. Η κακή διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση της νευροεκφυλιστικής πάθησης, καθώς συνδέεται με αύξηση της χοληστερόλης και πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.

Η διατροφή που προωθεί το Αλτσχάιμερ

Στο πλαίσιο μιας νέας επισκόπησης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of the American College of Nutrition, ο Δρ Γουίλιαμ Γκραντ από το ερευνητικό κέντρο SUNARC του Σαν Φρανσίσκο συγκέντρωσε και ανέλυσε στοιχεία σχετικά με τη διατροφή από 10 χώρες (Βραζιλία, Χιλή, Κούβα, Αίγυπτος, Ινδία, Μογγολία, Νιγηρία, Νότια Κορέα, Σρι Λάνκα, ΗΠΑ) ώστε να εξερευνήσει τη σχέση των διατροφικών συνηθειών με τη συχνότητα του Αλτσχάιμερ.

«Όλο και περισσότερα στοιχεία από περιβαλλοντικές μελέτες και μελέτες παρατήρησης υποδεικνύουν ότι το δυτικό πρότυπο διατροφής –κυρίως η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος– συσχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ» αναφέρει ο Γκραντ. Αντιθέτως, επισημαίνει ο ερευνητής, η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή συσχετίζεται με 50% μικρότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τη διατροφή δυτικού τύπου.

bigstock 132209135

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Γκραντ, η κλασική διατροφή δυτικού τύπου, δηλαδή μια διατροφή πλούσια σε γλυκά και πρόχειρο φαγητό, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Οι Αμερικανοί είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νευροεκφυλιστική νόσο, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους υπό μελέτη λαούς, δεδομένου ότι η διατροφή τους απέχει κατά πολύ από τα πρότυπα της μεσογειακής.

Ο Γκραντ επισημαίνει ότι η κυριότερη διατροφική παράμετρος που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ είναι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, με τα αυγά και τα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά να παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Από την άλλη, μια διατροφή πλούσια σε καρπούς και σπόρους, φρούτα, λαχανικά και ψάρι φαίνεται να δρα προστατευτικά ενάντια στο Αλτσχάιμερ. Τέλος, και η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε επίσης:

Συχνές ερωτήσεις για την άνοια και το Αλτσχάιμερ

Άνοια: Παράγοντες κινδύνου και μέτρα πρόληψης (γράφημα)

Ποια είναι τα στάδια της άνοιας