ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το γρήγορο τεστ που δείχνει πόσους υδατάνθρακες πρέπει να τρώτε

Μια συνήθης τακτική που ακολουθούν όσοι ξεκινούν δίαιτα είναι να κόβουν τους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, τα μακαρόνια και τα δημητριακά. Ωστόσο, ο γενετιστής Σαρόν Μοάλεμ υποστηρίζει ότι αυτή η κίνηση δεν εγγυάται το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, καθώς ο οργανισμός κάθε ανθρώπου επεξεργάζεται με διαφορετικό ρυθμό τους υδατάνθρακες και αυτό με τη σειρά του καθορίζει πόσους υδατάνθρακες μπορούμε να καταναλώνουμε.

Το γρήγορο τεστ που δείχνει πόσους υδατάνθρακες πρέπει να τρώτε

Σύμφωνα με τον ειδικό, ο ρυθμός επεξεργασίας των υδατανθράκων κατατάσσεται σε τρεις τύπους: τον πλήρη (full carb type), τον μέτριο (moderate carb type) και τον περιορισμένο (restricted carb type). Ο τύπος καθορίζεται από τον διαθέσιμο αριθμό αντιγράφων ενός γονιδίου που παράγει την πρωτεΐνη αμυλάση, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση του αμύλου. Το άμυλο είναι ένα είδος υδατάνθρακα που βρίσκουμε κυρίως στις πατάτες, στο ρύζι, στα δημητριακά και στα παράγωγα προϊόντα αυτών, όπως το ψωμί και τα μακαρόνια. Όσοι ανήκουν στον πλήρη τύπο διαθέτουν στον γενετικό τους κώδικα πολλά αντίγραφα του γονιδίου, οπότε ο οργανισμός τους διασπά ταχύτερα τα μόρια του αμύλου. Αντιθέτως, όσοι ανήκουν στον περιορισμένο τύπο μπορεί να μην διαθέτουν ούτε ένα αντίγραφο του γονιδίου.

Για να μάθετε κι εσείς σε ποιον τύπο ανήκετε, μπορείτε να κάνετε το τεστ που επινόησε ο Μοάλεμ. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα κρακεράκι και ένα χρονόμετρο!

bigstock Young pretty woman eating heal 107649899

Το τεστ

1. Δαγκώστε μια μπουκιά από το κρακεράκι (φροντίστε να είναι ανάλατο).

2. Πατήστε το κουμπί του χρονόμετρου και αρχίστε να μασάτε, χωρίς να καταπιείτε.

3. Ενώ μασάτε, παρατηρήστε πολύ προσεκτικά εάν νιώθετε αλλαγή στη γεύση, από ουδέτερη να γίνεται ελαφρώς πιο γλυκιά.

4. Σταματήστε το χρονόμετρο (και το μασούλημα) μόλις αισθανθείτε την αλλαγή στη γεύση και σημειώστε την ένδειξη.

5. Επαναλάβετε το τεστ μία ακόμη φορά και υπολογίστε τον μέσο όρο των δύο ενδείξεων.

Αποτελέσματα

0-14 δευτερόλεπτα – Πλήρης τύπος: Ο οργανισμός σας είναι γενετικά προκαθορισμένος ώστε να διασπά γρήγορα και αποτελεσματικά τους υδατάνθρακες. Μπορείτε να καλύπτετε τις ημερήσιες ανάγκες σας από την ομάδα των υδατανθράκων σε ποσοστό έως και 50%, ενώ το 20% πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνες και το υπόλοιπο 30% από λιπαρά.

15-20 δευτερόλεπτα – Μέτριος τύπος: Καλό είναι να μην καλύπτετε τις ημερήσιες ανάγκες σας από την ομάδα των υδατανθράκων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 35%. Αντίστοιχο ποσοστό θερμίδων πρέπει να προέρχεται από λιπαρά, ενώ το υπόλοιπο 30% από πρωτεΐνες.

30 δευτερόλεπτα ή περισσότερο – Περιορισμένος τύπος: Περιορίστε την πρόσληψη θερμίδων από υδατάνθρακες στο 25% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που παίρνετε από τη διατροφή σας, καθώς ανήκετε (δυστυχώς) στον τύπο που επεξεργάζεται με μεγάλη δυσκολία το συγκεκριμένο συστατικό. Καλύψτε το 40% των αναγκών σας σε θερμίδες από λιπαρά και το υπόλοιπο 35% από πρωτεΐνες.

Δείτε κι αυτό:

Τρία σημάδια ότι πρέπει να τρώτε περισσότερους υδατάνθρακες

Πέντε εύκολα σνακ με λίγους υδατάνθρακες

Τροφές με πολλά λιπαρά & υδατάνθρακες που αδυνατίζουν!