ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμβουλές για επωφεληθείτε στον μέγιστο βαθμό από τα φρούτα

Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες με αντικαρκινική δράση. Είναι λοιπόν ένα πολύ υγιεινό σνακ για μικρούς και μεγάλους.

Συμβουλές για επωφεληθείτε στον μέγιστο βαθμό από τα φρούτα

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να εξασφαλίσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη από τους πολύτιμους καρπούς της φύσης; Παρακάτω θα δείτε μερικούς «κανόνες» που θα σας καθοδηγήσουν.

1. Προτιμήστε φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνει ένα τρόφιμο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Πρέπει να επιλέγουμε φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ώστε να αποφύγουμε τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου και κατ’ επέκταση την απότομη πτώση στα επίπεδα ενέργειας και την πείνα. Τα διάφορα είδη μούρων, τα κόκκινα σταφύλια και γενικότερα τα φρούτα με σκούρο χρώμα έχουν σε γενικές γραμμές χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

2. Συνδυάστε τα φρούτα με κάποια πηγή πρωτεΐνης

Μπορεί να είναι υγιεινά, όμως τα φρούτα παρέχουν φρουκτόζη, επομένως μπορεί να προκαλέσουν απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου (ιδιαίτερα εάν έχουν υψηλό ΓΔ, όπως η μπανάνα και το πεπόνι). Συνδυάστε το φρούτο με κάποια πηγή πρωτεΐνης (π.χ. ένα μικρό κομμάτι τυρί), καθώς βοηθά στην εξισορρόπηση του σακχάρου.

bigstock fruit salad or cut fruits Die 117705827

3. Προτιμήστε τα βιολογικά

Μπορεί να είναι πιο ακριβά, όμως δεν κουβαλούν υπολείμματα παρασιτοκτόνων όπως οι συμβατικές καλλιέργειες.

4. Καταναλώστε και τη φλούδα

Κάποια φρούτα, όπως το μήλο, έχουν πολύ θρεπτική φλούδα, πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.

5. Προτιμήστε ολόκληρο το φρούτο από τον χυμό του

Όταν περνάμε ένα φρούτο από τον αποχυμωτή χάνει το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών του. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού και εξασφαλίζουν πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων στο αίμα.

Δείτε κι αυτό:

Ένα γρήγορο τρικ για πιο καθαρά φρούτα και λαχανικά! (βίντεο)

Ποια ώρα της ημέρας δεν «επιτρέπεται» να φάτε φρούτα

Μπορούμε να φάμε ένα φρούτο που έχει αρχίσει να χαλάει;