ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς συνδέεται το στρες με τη διατροφή μας

To stress μπαίνει στη ζωή μας εξαιτίας πολλών καταστάσεων οικονομικών, προσωπικών, οικογενειακών και μας βγάζει από την ισορροπίας μας. Είναι μια κατάσταση που δημιουργεί έντονα συναισθήματα όπως φόβος, θυμός, ανησυχία, ανασφάλεια.

Πώς συνδέεται το στρες με τη διατροφή μας

Πολλές φορές δεν αποδεχόμαστε το συμβάν και τότε όλος ο οργανισμός μπαίνει σε μια διαδικασία εγρήγορσης για να προστατευτεί από το επικίνδυνο εχθρό. Πολλοί άνθρωποι μπαίνουν στην διαδικασία να χρησιμοποιήσουν το φαγητό ως ένα παρηγορητικό φάρμακο. Πράγματι υπάρχουν τροφές που περιέχουν ουσίες οι οποίες σχετίζονται με την καλή διάθεση αλλά και τη χαλάρωση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αν λοιπόν εμείς τις αναγνωρίσουμε και τις εμπλουτίσουμε στο διαιτολόγιο μας σε καθημερινή βάση, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποφύγουμε την υπερβολική πρόσληψη λίπους, ζάχαρης και αλατιού όταν βρισκόμαστε σε περίοδο στρες.

- Ξηροί καρποί. Καρύδια, αμύγδαλα, σταφίδες, ξερά σύκα, κουκουνάρι, περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες και ψευδάργυρο, μαγνήσιο μέταλλα που εμποδίζουν τα διεγερτικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να νιώθουμε το αίσθημα της ηρεμίας και χαλάρωσης.

89cc077d6cec233b7e5f1e90e66665fc XL

- Σοκολάτα. Με την κατανάλωσή της παράγονται ενδορφίνες, που βελτιώνουν τη συναισθηματική μας διάθεση.

- Κακάο. Το κακάο περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου. Ένα ζεστό ρόφημα κακάο με γάλα μπορεί να τονώσει τον οργανισμό τόσο όσο θα μπορούσε μια σοκολάτα. Η καφεΐνη που περιέχει επιδρά θετικά στο νευρικό μας σύστημα εκκρίνοντας σημαντικούς νευροδιαβιβαστές επιταχύνοντας αισθήματα καλής διάθεσης.

95c548773883286d4b49afecdffeebcc XL

- Δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα δημητριακά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σύνθετους υδατάνθρακες με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μπορεί να συνθέσει με ευκολότερο τρόπο την σεροτονίνη ,νευροδιαβιβαστής υπεύθυνος για την καλή διάθεση και τον κορεσμό, αφού συνεχίζουν να τροφοδοτούν τον εγκέφαλο σταδιακά με γλυκόζη .

- Μπανάνα. Είναι η τροφή που αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές καλίου. Ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο για την διατήρηση στα φυσιολογικά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και την καρδιακή λειτουργία. Περιέχει ουσίες που έχουν την ιδιότητα να χαλαρώνουν της συσπάσεις των μυών.

Μελέτες έδειξαν ότι ένα μίγμα μπανάνας και γάλακτος κατέστειλε σημαντικά την έκκριση γαστρικού οξέος. Αυτό συνεπάγεται στην εξάλειψη βακτηρίων του στομάχου που είναι η κύρια αιτία του έλκους το οποίο δημιουργείται κυρίως και από έντονο στρές. Η μπανάνα επίσης είναι πλούσια σε σύμπλεγμα βιταμινών Β12 B6, βιταμίνη C, που ρυθμίζουν το κεντρικό νευρικό μας σύστημα. Πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες που προσφέρουν το αίσθημα ευεξίας και κορεσμού.

Ιωάννα Βασιλακοπούλου - Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πάτρας www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Εργασιακό στρες: Σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Ο κορυφαίος ξηρός καρπός για αποτοξίνωση

Μπανάνα & αβοκάντο: Πώς συνδέονται με τον πονοκέφαλο και την ημικρανία