ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 9 ερωτήσεις που αποκαλύπτουν αν θα πετύχει η δίαιτα

Όταν ξεκινάμε μια δίαιτα είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε αν θα πετύχει, δηλαδή αν θα καταφέρουμε να την τηρήσουμε και αν θα χάσουμε τα κιλά που θέλουμε. Πολλές φορές χρειάζεται να δοκιμάσουμε πολλές διαφορετικές δίαιτες μέχρι να βρούμε την ιδανική, δηλαδή αυτή που ταιριάζει στις διατροφικές μας ανάγκες αλλά και στον γενικότερο τρόπο ζωής μας.

Οι 9 ερωτήσεις που αποκαλύπτουν αν θα πετύχει η δίαιτα

Εάν κι εσείς ξεκινήσατε πρόσφατα δίαιτα, απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις για να δείτε ποιες είναι οι πιθανότητες να... αποδώσει καρπούς!

1. Τρώτε όταν πεινάτε και σταματάτε να τρώτε όταν χορτάσετε;

Εάν η δίαιτα σας κρατά σε μια μόνιμη κατάσταση πείνας, τότε είναι πιο πιθανό να σας οδηγήσει αργότερα σε κρίση υπερφαγίας, να βλάψει τον μεταβολισμό σας αλλά και να καταστρέψει ανεπανόρθωτα τη σχέση σας με το φαγητό και με το σώμα σας. Η δίαιτα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού χωρίς να τον ταλαιπωρεί και στην πράξη αυτό σημαίνει όσο το δυνατόν λιγότερη πείνα και στέρηση.

2. Καταναλώνετε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και φυτικές ίνες;

Κάθε δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει συνδυασμό όλων των παραπάνω συστατικών ώστε να έχετε ενέργεια, αλλά παράλληλα να μην πεινάτε συνέχεια. Αποφύγετε τις δίαιτες που επιβάλλουν δραστική μείωση στην πρόσληψη υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπαρών ή φυτικών ινών, αφού χρειάζεστε όλα αυτά τα συστατικά για να αποδώσετε στον μέγιστο βαθμό μέσα στην ημέρα και να χάσετε τα περιττά κιλά με υγιεινό τρόπο.

bigstock Organic Food Including Vegetab 115393862

3. Πίνετε τα γεύματά σας;

Σε ορισμένες δίαιτες προτείνονται «υγρά γεύματα», τα οποία όμως συχνά κρύβουν παγίδες. Εάν το γεύμα περιέχει χυμούς φρούτων ή πρόσθετη ζάχαρη, τότε θα προκαλέσει απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου, άρα και απότομη αυξομείωση στα επίπεδα ενέργειας και πείνας. Εάν θέλετε να καταναλώσετε ένα υγρό γεύμα, προτιμήστε τα smoothies που συνδυάζουν λαχανικά με λίγους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά. Και μην ξεχνάτε: Ένα υγρό γεύμα πότε πότε δεν κάνει κακό, όμως οι δίαιτες που βασίζονται αποκλειστικά στην κατανάλωση υγρών δεν παρέχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

4. Αποφεύγετε τα εστιατόρια λόγω της δίαιτας;

Εάν η δίαιτα δεν σας επιτρέπει να φάτε ποτέεκτός σπιτιού ή δυσκολεύεστε πολύ να βρείτε κάτι που αρμόζει στη δίαιτά σας όταν διαβάζετε το μενού του εστιατορίου, τότε υπάρχει πρόβλημα. Η δίαιτα δεν πρέπει να σας στερεί μικρές χαρές, όπως ένα γεύμα με φίλους, ούτε να αποτελεί εμπόδιο σε μια ομαλή καθημερινότητα.

5. Πώς αισθάνεστε;

Έχετε ενέργεια; Έχετε καλή διάθεση; Μπορείτε να διατηρήσετε τη συγκέντρωσή σας; Νιώθετε συχνά πείνα; Κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις όπως αυτές ώστε να αξιολογήσετε την επίδραση της δίαιτας τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική σας υγεία. Εάν η δίαιτα σας κάνει να νιώθετε και να αποδίδετε καλά, τότε βρίσκεστε στον σωστό δρόμο.

bigstock Success freedom carefree runne 137365166

6. Η δίαιτα σας απαγορεύει υγιεινές τροφές;

Εάν η δίαιτα απαγορεύει διά ροπάλου τα φρούτα, το ψωμί ολικής άλεσης, τα όσπρια ή οποιαδήποτε άλλη τροφή θεωρείται κατά γενική ομολογία απαραίτητο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, αυτό είναι κακό σημάδι. Μάλιστα, μερικές από τις καλύτερες δίαιτες περιλαμβάνουν ακόμη και ελεύθερες μέρες ή μικρές ζαβολιές, όπως ένα αγαπημένο (παχυντικό) φαγητό ή ένα επιδόρπιο.

7. Θα μπορούσατε να τρώτε έτσι για πάντα;

Δεν αρκεί να χάσετε άμεσα τα περιττά κιλά, χρειάζεται να μάθετε να διαχειρίζεστε το βάρος σας μακροπρόθεσμα και η διατροφή είναι το βασικό σας «όπλο» σε αυτή τη διαδικασία. Ένα διατροφικό πλάνο πρέπει να είναι «βιώσιμο» σε βάθος χρόνου για να αποδειχθεί αποτελεσματικό.

8. Πόσα προϊόντα διαίτης καταναλώνετε;

Ένα προϊόν που παρέχει λίγες θερμίδες δεν είναι απαραίτητα αυτό που χρειάζεστε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, εάν δεν συνδυάζει ταυτόχρονα υψηλή θρεπτική αξία.

9. Έχετε κάνει ξανά στο παρελθόν την ίδια ή κάποια παρόμοια δίαιτα;

Εάν το δοκιμάσατε στο παρελθόν και δεν δούλεψε, πιθανότατα δεν θα δουλέψει ούτε τώρα, εκτός κι αν έχει αλλάξει δραστικά η στάση σας απέναντι στην έννοια της δίαιτας και στο φαγητό γενικότερα.

Πηγή: womenshealthmag.com

Δείτε κι αυτό:

Οι 5 πιο εύκολες δίαιτες για να χάσεις τα περιττά κιλά

Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας: Οι 5 επικίνδυνες celebrity δίαιτες του 2017

Αυτές είναι οι κορυφαίες δίαιτες για το 2018