ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Βελτιώστε την διατροφή σας για καλύτερη υγεία & ξεχάστε τις ασθένειες

«Βελτιώνω τη διατροφή μου: Προστατεύω την υγεία μου!», είναι το φετινό κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων της Επιστημονική Ομάδα «ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ».

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Βελτιώστε την διατροφή σας για καλύτερη υγεία & ξεχάστε τις ασθένειες

Η Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού - Διατροφής εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του Οργανισμού Τροφίμων & Γεωργίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (16/10/1945). Οι εκδηλώσεις θεσμός της Επιστημονική Ομάδα «ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ» για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής πραγματοποιούνται και φέτος, για 10η συνεχή χρονιά.

Είναι γνωστό ότι η διατροφή διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προστασία της υγείας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, επιδείνωση των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων. Το συγκεκριμένο φαινόμενο επιφέρει ως αποτέλεσμα την έξαρση των κρουσμάτων διαφόρων χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων και ιδιαίτερα των αυτοάνοσων διαταραχών.

Υπολογίζεται ότι σήμερα, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση των αναπτυγμένων χωρών, 1 στους 10 ενήλικους Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή (περίπου 750.000 συμπατριώτες μας). Οι αυτοάνοσες διαταραχές περιλαμβάνουν μία γκάμα περισσότερων από 80 νοσημάτων (Θυρεοειδίτιδες, Σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, Νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κλπ.), με διαρκώς αυξανόμενη τάση στην εμφάνισή τους. Πολλοί κάνουν λόγο για μία γενικότερη παγκόσμια επιδημία. Η έξαρση των κρουσμάτων αυτοάνοσων νοσημάτων μπορεί να οφείλεται στους ακόλουθους λόγους:

1. Υπόθεση Υγιεινής: Υποδηλώνει την σημερινή έλλειψη της έκθεση σε βακτήρια και ιούς –οι συνήθεις στόχοι ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος– η οποία «αποπροσανατολολίζει» το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

2. Γεωπαθητικό και Ηλεκτρομαγνητικό Στρες: Οφείλονται σε διασταυρώσεις ενεργειακών δικτύων και στην ηλεκτρομαγνητική ρύπανση που προκαλείται από κεραίες (τηλεόρασης, κινητών τηλεφώνων), οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, ασύρματα τηλέφωνα και κινητά τηλέφωνα.

3. Ελλιπής έκθεση στον ήλιο (βιταμίνη D): Μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού υποφέρει από έλλειψη και ανεπάρκεια βιταμίνης D (Singhellakis et al. 2011). Οι λόγοι οφείλονται στην περιορισμένη καθημερινή και μη αποτελεσματική (λόγω της ευρείας χρήσης αντηλιακών), αλλά και στην ανεπαρκή διατροφική πρόσληψή της.

4. Αλλοίωση τροφικής αλυσίδας: Υπολογίζεται ότι πλέον ο μέσος Έλληνας καταναλώνει τουλάχιστον 8 κιλά / έτος φυτοφαρμάκων εξαιτίας της μη τήρησης της εποχικότητας των φρούτων και λαχανικών και των αυξημένων ποσοτήτων συντηρητικών που εμπεριέχονται σε διάφορα τρόφιμα: σφολιατοειδή, αλλαντικά κλπ.

5. Υπερβολικό στρες και ανεπαρκής ύπνος: Διακρίνουν πλέον τις καθημερινές συνθήκες των περισσοτέρων Ελλήνων.

bigstock Delicious portion of fresh sa 66377257

Στα παιδιά δυστυχώς το πρόβλημα γίνεται εντονότερο για τους παραπάνω λόγους, αλλά και για 3 επιπλέον:

1. Ελλιπής πρόσληψη βιταμίνης D από τις μητέρες κατά την περίοδο της κύησης.

2. Η μεταφερόμενη γονική ανοσοποιητική ευαισθησία.

3. Αυξημένος χρόνος καθιστικών δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τη μελέτη “Healthy Growth Study”, η οποία διεξήχθη σε 2.500 αγόρια και κορίτσια 9-13 ετών στην Ελλάδα, ο επιπολασμός της ανεπάρκειας και έλλειψης βιταμίνης D βρέθηκε να αντιστοιχεί στο 71% και 17,3% του παιδικού πληθυσμού, αντίστοιχα (Manios et al. 2013). Δηλαδή ένα συνολικό άθροισμα 88,3% των παιδιών εμφανίζει χαμηλότερα από το επιθυμητό επίπεδα βιταμίνης D!

Αυξανόμενες επιστημονικές πληροφορίες τονίζουν τη διατροφοεξαρτώμενη φύση των αυτοάνοσων παθήσεων.

Με αυτά τα δεδομένα η Επιστημονική Ομάδα ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ σε συνεργασία με την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία, διοργανώνουν την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 ολοήμερη διαδραστική εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

bigstock Sunshine Vitamin D 61736075

Συγκεκριμένα:

Από το πρωί της Κυριακής (16/10) οι ειδικοί της Επιστημονικής Ομάδας «ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ» με επικεφαλής τον Κλινικό Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη θα βρίσκονται στον Πεζόδρομο της οδού Δελφών στο Κολωνάκι για να ενημερώνουν σχετικά με τα οφέλη της ισορροπημένης διατροφής στην υγεία μικρών και μεγάλων. Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

Πρωινή εκδήλωση:

- Δωρεάν λιπομέτρηση.

- Μέτρηση μεταβολισμού, μέσω ειδικής διαγνωστικής συσκευής.

- Ενημέρωση του κοινού σχετικά με το ιδανικό μενού, με βάση τις προσωπικές ανάγκες & ιδιαιτερότητες.

- Υπολογισμός του ατομικού Δείκτη Μάζας Σώματος.

- Συμπλήρωμα του ειδικού ερωτηματολογίου «Πόσο ποιοτική είναι η διατροφή μου;».

- Συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βελτιωθεί η διατροφή όλων, λαμβάνοντας δωρεάν το ειδικά σχεδιασμένο έντυπο «Ημερολόγιο Διατροφής».

Βραδινή εκδήλωση:

Το βράδυ της Κυριακής 16/10/2016 σε μία ξεχωριστή εκδήλωση, στο «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ», διακεκριμένοι ομιλητές όπως ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Δρ. Κατερίνα Σκενδέρη, Σόφη Πασχάλη και η Έλλη Παπαγγελή θα καταθέσουν την άποψη τους σχετικά με την αναγκαιότητα και τους τρόπους βελτίωσης της διατροφής. Επίσης, θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη με τίτλο «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή», που αποδεικνύει πως η διατροφή μπορεί να γίνει ένας ουσιαστικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Οι εκδηλώσεις επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις και όλοι οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ιδιαίτερα διαιτητικά εδέσματα και να λάβουν ως δώρο διάφορα προϊόντα των Χορηγών Εταιρειών. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη:

Μωρά & βιταμίνη D: Τι προκαλεί η έλλειψή της, πώς γίνεται καλύτερα η απορρόφηση

Οι χημικές ουσίες που εξαντλούν τη βιταμίνη D του οργανισμού σας

Το νέο βιβλίο του Δημ. Γρηγοράκη για τα Αυτοάνοσα, το Ανοσοποιητικό και την Διατροφή