ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες δίαιτες απειλούν την υγεία της καρδιάς σας

Οι δίαιτες που είναι φτωχές σε υδατάνθρακες και πλούσιες σε πρωτεΐνες έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, καθώς υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους.

Ποιες δίαιτες απειλούν την υγεία της καρδιάς σας

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι γνωστές δίαιτες Άτκινς και Ντουκάν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ωστόσο, οι δίαιτες που βασίζονται στις πολλές πρωτεΐνες και στους ελάχιστους υδατάνθρακες, είναι επικίνδυνες για την καρδιά, τα αγγεία και τον εγκέφαλο.

Μελέτη σε 43.396 γυναίκες 30-49 ετών στη Σουηδία, η οποία διήρκεσε σχεδόν 16 χρόνια, διαπίστωσε ότι τα βραχυπρόθεσμα οφέλη από τις δίαιτες αυτές δεν αντισταθμίζονται από τις μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές βλάβες.

law carb diet

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι κάθε μείωση 20 γραμμαρίων της ημερήσιας πρόσληψης υδατανθράκων και κάθε αύξηση 5 γραμμαρίων της πρόσληψης πρωτεϊνών συνδέεται με 5% αύξηση της συχνότητας όλων των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα νοσήματα αυτά είναι η ισχαιμική καρδιοπάθεια, το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το αιμορραγικό εγκεφαλικό, η υποαραχνοειδής αιμορραγία και η περιφερική αρτηριακή νόσος.

Παρά τη δημοφιλία αυτών των διαιτών, οι γιατροί θα πρέπει να αποτρέπουν τους ασθενείς από το να τις ακολουθήσουν, εάν θέλουν να έχουν τον μακροπρόθεσμο έλεγχο του βάρους τους.

Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά μεγάλη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως και μειωμένη πρόσληψη λίπους, ένα πρότυπο που δεν ταιριάζει με τις δίαιτες αδυνατίσματος με τις πολλές πρωτεΐνες και τους λίγους υδατάνθρακες.

Όσοι επιμένουν πάντως να ακολουθούν αυτές τις δίαιτες, πρέπει να επιλέγουν προσεκτικά τις τροφές που καταναλώνουν (να λαμβάνουν π.χ. και φυτικές πρωτεΐνες από όσπρια) και να ελέγχουν το κορεσμένο λίπος.

Διαβάστε επίσης:

Ζωικές πρωτεΐνες: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου