ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φυτικές vs ζωικές πρωτεΐνες: Τι πραγματικά χρειάζεσαι για να «χτίσεις» μυς;

Κοτόπουλο ή φασόλια; Αυγό ή κινόα; Τυρί ή ξηροί καρποί; Οι πρωτεΐνες που υπάρχουν σε αυτές τις τροφές είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ανάπλαση του μυϊκού συστήματος, έχει όμως σημασία αν οι πρωτεΐνες που λαμβάνουμε είναι ζωικής ή φυτικής προέλευσης;

Φυτικές vs ζωικές πρωτεΐνες: Τι πραγματικά χρειάζεσαι για να «χτίσεις» μυς;

Την απάντηση έρχεται να δώσει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι μύες δεν κάνουν... διακρίσεις και επωφελούνται εξίσου από τις πρωτεΐνες φυτικής και ζωικής προέλευσης.

bigstock Selection Food Sources Of Omeg 135847910

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 3.000 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 19 έως 72 ετών, εστιάζοντας στις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων και μελετώντας παράλληλα την καθαρή μυϊκή τους μάζα, την οστική τους πυκνότητα και τη μυϊκή δύναμη των τετρακεφάλων τους. Υπολογίστηκε η συνολική πρόσληψη πρωτεϊνών για κάθε συμμετέχοντα και δευτερευόντως η πρόσληψη πρωτεϊνών ανά πηγή, για παράδειγμα από γαλακτοκομικά, κόκκινο κρέας, ψάρι και όσπρια.

Όπως είχαν προβλέψει οι ερευνητές, η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών μέσω της διατροφής συσχετίστηκε με υψηλότερους δείκτες μυϊκής υγείας. Ωστόσο, οι πηγές πρωτεϊνών που προτιμούσαν οι συμμετέχοντες δεν φάνηκε να επηρέασαν τη μυοσκελετική τους υγεία και αυτό μάλιστα ίσχυε τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

«Γνωρίζουμε ότι οι πρωτεΐνες αυξάνουν τη μυϊκή μάζα και δύναμη» αναφέρει η Δρ Κέλσι Μανγκάνο, βασική συντάκτης της μελέτης. «Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν ήταν σαφές κατά πόσο μια συγκεκριμένη πηγή πρωτεϊνών στη διατροφή είναι καλύτερη από μια άλλη για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα». Όπως υπογραμμίζει η ερευνήτρια, «εφόσον καλύπτεται η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών, ασχέτως πηγής, μπορεί κανείς να βελτιώσει τη μυϊκή του υγεία».

Διαβάστε επίσης:

Δείτε τις 5 τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό

Πρωτεΐνες: Πόσες χρειαζόμαστε ανά ηλικία (πίνακας)

Τα 6 λαχανικά με τις περισσότερες πρωτεΐνες