ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φάτε όπως οι Βίκινγκ για να έχετε πιο δυνατή καρδιά!

Για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, οι γιατροί παραδοσιακά συνιστούν τη θρεπτική μεσογειακή διατροφή, δηλαδή μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καρπούς και σπόρους, προϊόντα ολικής άλεσης και ελαιόλαδο.

Φάτε όπως οι Βίκινγκ για να έχετε πιο δυνατή καρδιά!

Φαίνεται όμως ότι και οι Σκανδιναβοί έχουν τα διατροφικά μυστικά τους όσον αφορά την προστασία της καρδιάς.

Η διατροφή των Βίκινγκ, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, μειώνει σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, για παράδειγμα εμφράγματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση European Journal of Clinical Nutrition, οι γυναίκες που καταναλώνουν συστηματικά ψάρι, λάχανο, ψωμί σίκαλης, βρόμη και ριζωματώδη λαχανικά όπως το καρότο διατρέχουν 45% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος. Στον ανδρικό πληθυσμό, οι τροφές αυτές συνδέονται με περίπου 23% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι η διατροφή των Βίκινγκ έχει εξίσου προστατευτική επίδραση με τη μεσογειακή διατροφή όσον αφορά την υγεία της καρδιάς. Τα νέα στοιχεία έρχονται να συμπληρώσουν τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι η τυπική διατροφή των λαών της Σκανδιναβίας συνδέεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση αλλά και με μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Τι περιλαμβάνει η διατροφή των Βίκινγκ

- σπόρους, όπως βρόμη, σίκαλη και κριθάρι

- μούρα, κυρίως φράουλες και μύρτιλα

- φρέσκα φρούτα, κυρίως μήλα και αχλάδια

- φρέσκα λαχανικά, κυρίως λάχανο και καρότο

- ψάρι

- πουλερικά

- κυνήγι

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι Δανοί ερευνητές παρακολούθησαν 57.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 64 ετών για περισσότερα από 13 χρόνια. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τις διατροφικές συνήθεις των συμμετεχόντων και αναζήτησαν στο ιατρικό τους ιστορικό περιστατικά εμφράγματος. Κατά το διάστημα της μελέτης, 1.669 άνδρες και 653 γυναίκες έπαθαν σοβαρό καρδιακό επεισόδιο.

Οι γυναίκες που ακολουθούσαν πιο πιστά τη διατροφή των Βίκινγκ φάνηκε πως ήταν 45% λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν καρδιαγγειακές επιπλοκές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες ήταν 23%.

Διαβάστε επίσης:

Μελέτη «Κορινθία»: Πρωινό και μικρά και συχνά γεύματα «θωρακίζουν» την καρδιά

Υπερβολικό βάρος vs αποχή από την άσκηση: Τι είναι πιο επιβαρυντικό για την καρδιά;

Κάνετε δουλειά γραφείου; Δείτε πόσο κινδυνεύει η καρδιά σας!