ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή της γονιμότητας – Τι πρέπει να τρώνε οι άντρες και τι να αποφεύγουν

Είμαστε ό,τι τρώμε, συνηθίζουμε να λέμε, και μια νέα ισπανική έρευνα φαίνεται να το επιβεβαιώνει. Οι άντρες που θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες να γίνουν μπαμπάδες πρέπει να προσέχουν τι τρώνε, διαπίστωσαν οι ερευνητές, καθώς ορισμένες από τις διατροφικές τους επιλογές επιδρούν θετικά στην ποιότητα του σπέρματος ενώ άλλες αρνητικά.

Η διατροφή της γονιμότητας – Τι πρέπει να τρώνε οι άντρες και τι να αποφεύγουν

Έπειτα από επισκόπηση (μετα-ανάλυση) πληθώρας μελετών, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Rovira i Virgili University στην Ταρραγόνα διαπίστωσαν ότι το ψάρι, τα πουλερικά, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ενισχύουν σημαντικά την αντρική γονιμότητα.

Αντιθέτως, το φρέσκο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά), οι πατάτες, ορισμένα είδη τυριού, τα αλκοολούχα ποτά αλλά και η καφεΐνη σε μεγάλη ποσότητα συνδέονται με χειρότερη ποιότητα σπέρματος.

Τα θρεπτικά συστατικά που συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη γονιμότητα στον αντρικό πληθυσμό ήταν τα Ω-3 λιπαρά οξέα, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη D, ενώ σημαντική αλλά λιγότερο ισχυρή ήταν η επίδραση της βιταμίνης Ε, της βιταμίνης C, του σεληνίου και του φυλλικού οξέος.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, περίπου το 25% των περιστατικών υπογονιμότητας είναι δυνατό να αποδοθούν στην ποιότητα του αντρικού σπέρματος. Δεδομένου ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα και μάλιστα αποτελεί τροποποιήσιμο παράγοντα, κάθε άντρας μπορεί να πάρει τα μέτρα του ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες απόκτησης παιδιού.

Δείτε κι αυτό:

Ύπνος & γονιμότητα: Πόσο πρέπει να κοιμούνται οι άντρες

Ο αριθμός των φίλων επηρεάζει τη... γονιμότητα!