ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί πρέπει να τρώτε τα αυγά ολόκληρα

Το αυγό αποτελεί μια πλήρη τροφή, καθώς περιέχει πολλές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Γιατί πρέπει να τρώτε τα αυγά ολόκληρα

Περιέχει επίσης ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ και σίδηρο.

Πολλοί άνθρωποι που κάνουν δίαιτα ή προσέχουν τη διατροφή τους για λόγους υγείας, αποφεύγουν να τρώνε αυγά ή καταναλώνουν μόνο τα ασπράδια και αποκλείουν τους κρόκους.

Αν ανήκετε σε αυτούς, είναι καιρός να αλλάξετε στάση: Μελέτες που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζουν ότι δεν λαμβάνουμε αρκετή χολίνη από τη διατροφή και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε είναι να τρώμε τους κρόκους των αυγών.

Η πρόσληψη χολίνης είναι εξαιρετικά σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Η επαρκής πρόσληψη χολίνης από τη μητέρα συνδέεται με καλύτερες μαθησιακές επιδόσεις του παιδιού, καλύτερη όραση και μνήμη.

Η κατανάλωση ολόκληρων αυγών προλαμβάνει τη γήρανση του εγκεφάλου, βελτιώνει τη μνήμη, προστατεύει το συκώτι και ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις. Ειδικά ο κρόκος του αυγού βοηθά τη βελτίωση της όρασης.

Τρώγοντας δύο ολόκληρα αυγά κάθε μέρα, παίρνετε τη μισή ημερήσια ποσότητα χολίνης που έχει ανάγκη ο οργανισμός.

bigstock Eggs In A Wooden Bowl 79286554

Αυγά και εγκέφαλος

Φινλανδοί ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή 2.497 ανδρών ηλικίας μεταξύ 42 και 60 ετών που δεν είχαν διαγνωστεί με διαταραχές μνήμης.

Κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου 22 ετών, 337 από αυτούς παρουσίασαν κάποια νευρολογική διαταραχή, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να αφορά το Αλτσχάιμερ.

Όπως εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης, «ούτε η χοληστερίνη ούτε η κατανάλωση αυγών συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας ή νόσου του Αλτσχάιμερ».

Τουναντίον, η πρόσληψη αυγών συσχετίστηκε με καλύτερη απόδοση σε νευροψυχολογικά τεστ και εξετάσεις εκτελεστικής λειτουργικότητας.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μια διατροφή υψηλή σε χοληστερίνη ή η συχνή κατανάλωση αυγών δεν αυξάνουν τον κίνδυνο διαταραχών μνήμης ακόμη και σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση.

Άλλη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 12%.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα καταλάβετε ότι ένα αυγό έχει χαλάσει – Το τεστ των 5’’

Πόσα αυγά μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα; Οι επιστήμονες απαντούν