ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θέλετε να κόψετε τη ζάχαρη; Οι 4 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε

Η κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να βελτιώσει την όψη της επιδερμίδας σας.

Θέλετε να κόψετε τη ζάχαρη; Οι 4 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε

Για τους περισσότερους όμως, ο αποκλεισμός της ζάχαρης από τη διατροφή, δεν είναι εύκολη διαδικασία, ειδικά στην αρχή.

Η ζάχαρη είναι πολύ ισχυρή ουσία και η επίδραση της στον οργανισμό περιγράφεται από τους ειδικούς σαν κι αυτή που έχουν τα ναρκωτικά, γι’ αυτό και η διακοπή της κατανάλωσής της μπορεί να έχει παρενέργειες.

Ειδικά όσοι είναι εξαρτημένοι από τη ζάχαρη, αισθάνονται έντονα συμπτώματα στέρησης όταν την κόβουν, όπως ευερεθιστότητα, κούραση, πονοκεφάλους, ατονία.

Αν λοιπόν θέλετε να κόψετε τη ζάχαρη, οι ειδικοί συμβουλεύουν να έχετε κατά νου τα εξής:

Κόψτε τη μια κι έξω

Ο καλύτερος τρόπος για να κόψει κάποιος τη ζάχαρη είναι να το κάνει μια κι έξω. Το να τρώει κάποιος που είναι εθισμένος στη ζάχαρη απλά λιγότερη ζάχαρη καθημερινά, είναι σαν να πίνει ένας αλκοολικός μικρότερες ποσότητες αλκοόλ.

Οι ειδικοί συστήνουν τρεις μέρες πλήρους αποχή από τη ζάχαρη αλλά και από τις τροφές με φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που χρειάζεται ο οργανισμός για να κόψει τις παλιές συνήθειες και να δημιουργήσει νέες, πιο υγιεινές.

Τροφές που ανεβάζουν τη διάθεση

Μόλις κόψετε τη συνήθη ποσότητα ζάχαρης, το σώμα σας πιθανότατα θα αντιδράσει με κακή διάθεση και έλλειψη ενέργειας. Για να αναπληρώσετε το κενό, καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά.

Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε πολύ νερό, το οποίο θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την κούραση και τους πονοκεφάλους. Η κατανάλωση πολλών λαχανικών και πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης θα σας βοηθήσει να νιώθετε πλήρεις και να έχετε υπό έλεγχο την όρεξή σας.

Για να αποφύγετε τις λιγούρες, καταναλώνετε σνακ με φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, όπως το σέλινο και το αβοκάντο.

no sugar

Καταπολεμήστε τις λιγούρες με σωστό τρόπο

Καθώς παλεύετε με τις σωματικές και συναισθηματικές παρενέργειες της διακοπής της ζάχαρης, το σώμα σας αντιδρά με έντονες λιγούρες.

Για να το «ξεγελάσετε», δώστε του νόστιμο φαγητό. Η διακοπή της ζάχαρης δεν συνεπάγεται ότι δεν θα απολαμβάνετε πλέον το φαγητό. Χρησιμοποιήστε συστατικά με έντονη γεύση και μπαχαρικά, όπως κρεμμύδι, σκόρδο, λεμόνι, πιπέρι.

Πίνετε επίσης κρύο τσάι χωρίς ζάχαρη ή κρύο καφέ, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι τα κρύα αφεψήματα αποτρέπουν τις λιγούρες.

Επανεντάξτε σταδιακά τη ζάχαρη στη διατροφή

Αφού περάσουν τρεις μέρες πλήρους αποχής από τη ζάχαρη, μπορείτε να βάλετε μικρή ποσότητα τροφών με φυσικά σάκχαρα στη διατροφή σας, όπως οργανικό μέλι ή σιρόπι σφενδάμου. Η πρώτη αίσθηση μπορεί να σας φανεί περίεργη. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη μειώνει την ικανότητα να καταλαβαίνουμε τη γλυκύτητα και η σύντομη αποχή από τα γλυκά κάνει τις φυσικά γλυκές τροφές πιο ικανοποιητικές.

Καταναλώνετε τροφές με φυσικά σάκχαρα όπως δύο μερίδες φρούτων καθημερινά και γαλακτοκομικά χωρίς ζάχαρη, όπως το απλό γιαούρτι. Σύντομα ο οργανισμός σας θα προσαρμοστεί σε χαμηλότερες δόσεις ζάχαρης και θα είστε ευχαριστημένοι με τροφές που περιέχουν φυσικά σάκχαρα.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να κόψετε δια παντός τα γλυκά. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ενδώσει σε μια γλυκιά «αμαρτία» μία φορά την εβδομάδα. Είναι άλλωστε τεκμηριωμένο ότι η στέρηση και ο αποκλεισμός ολόκληρων διατροφικών ομάδων φέρνει αντίθετα αποτελέσματα και μας κάνει ευάλωτους στους διατροφικούς πειρασμούς.

Πηγή: health.com

Διαβάστε επίσης:

Αναψυκτικά με ζάχαρη & σπλαχνικό λίπος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πόσα κιλά θα χάσετε αν αντικαταστήσετε ένα αναψυκτικό με νερό, χυμό, γάλα