ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βοηθητικά τα καυτερά φαγητά στον έλεγχο της πίεσης

Μπορεί τα πικάντικα γεύματα να μας «φουντώνουν», όμως οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι βοηθούν ώστε να μειωθεί η αρτηριακή πίεση, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Βοηθητικά τα καυτερά φαγητά στον έλεγχο της πίεσης

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Hypertension της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (ΑΗΑ), τα καυτερά φαγητά μάς αποτρέπουν από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού και συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα πίεσης.

«Στο παρελθόν μια πιλοτική μελέτη είχε δείξει ότι μικρές ποσότητες καψαϊκίνης, της χημικής ουσίας που προδίδει στις πιπεριές τσίλι την καυτερή γεύση τους, ενισχύει την αντίληψη της αλμυρής γεύσης του φαγητού» αναφέρει ο Zhiming Zhu, καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Υπέρτασης και Ενδοκρινολογίας στο Τρίτο Στρατιωτικό Ιατρικό Νοσοκομείο της Τσονγκτσίνγκ. «Θέλαμε λοιπόν να δοκιμάσουμε αν η επίδραση αυτή οδηγεί και σε μείωση της κατανάλωσης αλατιού».

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ζήτησαν από 606 ενήλικες να καταγράψουν αναλυτικά τις προτιμήσεις τους όσον αφορά τα αλμυρά και καυτερά φαγητά. Επίσης, οι ερευνητές κατέγραψαν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης των συμμετεχόντων.

Συγκριτικά με όσους δεν προτιμούσαν ιδιαίτερα τα καυτερά φαγητά, όσοι τα απολάμβαναν συχνά:

- είχαν 8 mm Hg χαμηλότερη συστολική (μεγάλη) και 5 mm Hg χαμηλότερη διαστολική (μικρή) πίεση,

- κατανάλωναν συνολικά λιγότερο αλάτι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης τεχνικές απεικόνισης ώστε να μελετήσουν δύο περιοχές του εγκεφάλου των συμμετεχόντων (νήσος και κογχομετωπιαίος φλοιός) που είναι γνωστό ότι ελέγχουν την αντίληψη της αλμυρής γεύσης. Οι απεικονίσεις υπέδειξαν ότι οι υπάρχει αλληλοεπικάλυψη στις περιοχές που ενεργοποιούνται από την αλμυρή γεύση και σε αυτές που ενεργοποιούνται από την καυτερή γεύση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η επίδραση έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη ευαισθησία στην αλμυρή γεύση και επομένως την ηπιότερη επιθυμία για φαγητά με αλάτι.

«Προσθέτοντας μπαχαρικά στο φαγητό μπορεί κανείς να μαγειρέψει νόστιμα φαγητά χωρίς να προσθέτει πολύ αλάτι» αναφέρει ο Zhu. Τα οφέλη για την υγεία από αυτή τη συνήθεια είναι πολλά, ιδίως για την καρδιά.

Διαβάστε επίσης:

Ποιο είναι το αποτελεσματικότερο «αντίδοτο» στην καυτερή πιπεριά

Συστατικό μακροζωίας οι καυτερές πιπεριές, σύμφωνα με νέα έρευνα