ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι πρέπει να τρώτε καθημερινά για να προλάβετε την άνοια!

Σε σημαντικό «όπλο» ενάντια στην άνοια αναδεικνύεται η διατροφή, αφού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, επιλέγοντας καθημερινά υγιεινές και θρεπτικές τροφές είναι δυνατό να μειωθεί ο κίνδυνος της ανίατης νευροεκφυλιστικής πάθησης.

Τι πρέπει να τρώτε καθημερινά για να προλάβετε την άνοια!

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν 960 άντρες και γυναίκες ηλικίας 58 έως 99 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν αναλυτικά διατροφικά ερωτηματολόγια και επίσης υποβλήθηκαν σε ειδικά τεστ αξιολόγησης της μνήμης, της συλλογιστικής ταχύτητας και άλλων αντίστοιχων νοητικών παραμέτρων για διάστημα πέντε ετών κατά μέσο όρο. Κατά την έναρξη της μελέτης κανένας από τους συμμετέχοντες δεν εμφάνιζε σημάδια άνοιας.

bigstock Dementia 105437555

Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν πόσες μερίδες μαρούλι, σπανάκι, κέιλ και άλλων πράσινων λαχανικών κατανάλωναν καθημερινά. Με βάση τις πληροφορίες αυτές, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης λαχανικών.

Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τα περισσότερα λαχανικά κατανάλωναν κατά μέσο όρο 1,3 μερίδες την ημέρα, ενώ όσοι έτρωγαν τα λιγότερα μόλις 0,1 μερίδες. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Neurology, η απόκλιση στα τεστ μεταξύ των δύο αυτών ομάδων αντιστοιχούσε σε 11 χρόνια γήρανσης του εγκεφάλου!

«Η προσθήκη μίας μερίδας πράσινων λαχανικών στη διατροφή ημερησίως είναι ένας απλός τρόπος να ενισχύει κανείς την εγκεφαλική του υγεία» σχολιάζει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Μάρθα Κλερ Μόρρις, από το Πανεπιστήμιο Ρας του Σικάγο.

Η ευεργετική επίδραση των πράσινων λαχανικών οφείλεται στη λουτεΐνη, στο φυλλικό οξύ, στο βήτα καροτένιο και σε άλλα πολύτιμα συστατικά που επηρεάζουν τον ρυθμό γήρανσης του εγκεφάλου.

Δείτε κι αυτό:

Δίαιτα MIND: Τι περιλαμβάνει η δίαιτα που προλαμβάνει άνοια και Αλτσχάιμερ

Αγγειακή άνοια: Βασικά συμπτώματα & οδηγίες πρόληψης

Άνοια: Μειώστε τον κίνδυνο πίνοντας νερό βρύσης!