ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μοναδικές φωτογραφίες αποτυπώνουν τι τρώνε τα παιδιά ανά τον κόσμο

Οι αυξανόμενοι δείκτες παχυσαρκίας και δη παιδικής παχυσαρκίας που καταγράφονται διεθνώς ήταν η αφορμή για τον φωτογράφο Gregg Segal να ταξιδέψει σε διάφορες γωνιές του πλανήτη και να απαθανατίσει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.

Μοναδικές φωτογραφίες αποτυπώνουν τι τρώνε τα παιδιά ανά τον κόσμο

Έρευνα του 2015 από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ έδειξε ότι εννέα στις δέκα χώρες με τις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες βρίσκονται στην Αφρική. Εκεί, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και οι σπόροι έχουν κεντρική θέση στο καθημερινό διατροφολόγιο και τα γεύματα της οικογένειας ετοιμάζονται ως επί το πλείστον στο σπίτι. Αντίθετα, στην τυπική δυτικού τύπου διατροφή –όπως αυτή που ακολουθείται στις ΗΠΑ– πρωταγωνιστούν οι επεξεργασμένες τροφές χαμηλής θρεπτικής αξίας.

Ο Segal ταξίδεψε σε διάφορες χώρες για δύο ολόκληρα χρόνια, ζητώντας από μικρά παιδιά να καταγράψουν σε ένα ημερολόγιο τι τρώνε μέσα στην εβδομάδα. Μετά, φωτογράφισε τα παιδιά μαζί με τα γεύματά τους, συνθέτοντας έτσι ένα ιδιαίτερο φωτογραφικό άλμπουμ.

«Επικεντρώνομαι στα παιδιά επειδή οι διατροφικές μας συνήθειες, οι οποίες διαμορφώνονται όταν είμαστε μικροί, κρατούν για μια ζωή και συχνά ανοίγουν τον δρόμο σε χρόνια προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Segal στο ΤΙΜΕ και προσθέτει: «Ήθελα να ανακαλύψω περιοχές του κόσμου όπου το ‘αργό’ φαγητό δεν θα εκτοπιστεί ποτέ από το γρήγορο, όπου το σπιτικό φαγητό είναι θεμέλιο της οικογένειας και της κουλτούρας».

«Όταν το χέρι που ανακατεύει την κατσαρόλα είναι της μαμάς ή του μπαμπά, της γιαγιάς ή του παππού, τότε τα παιδιά είναι πιο υγιή» αναφέρει κλείνοντας ο καλλιτέχνης.

Δείτε στην παρακάτω gallery που ακολουθεί φωτογραφίες από την εκπληκτική συλλογή του Segal.

Δείτε κι αυτό:

Πέντε συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς στη διατροφή των παιδιών τους

Τι πρέπει να τρώει ένα βρέφος τον 1ο χρόνο της ζωής του

Ένα αυγό τη μέρα για τα μικρά παιδιά συνιστούν οι επιστήμονες