ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί δεν πρέπει να πετάτε τα τσόφλια από τα αυγά

Το αυγό δεν χαρακτηρίζεται τυχαία υπερτροφή και «πολυβιταμίνη της φύσης».

Γιατί δεν πρέπει να πετάτε τα τσόφλια από τα αυγά

Είναι μια πλήρης τροφή, πλούσια σε ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνη D, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο και χολίνη.

Σας πέρασε όμως ποτέ από το μυαλό ότι, από θρεπτικής αξίας, είναι χρήσιμο ακόμη και το τσόφλι του;

tsoflia

Συστατικά στο τσόφλι του αυγού

Το τσόφλι του αυγού αποτελείται κυρίως από ανθρακικό ασβέστιο (σε ποσοστό 40%), μια κοινή μορφή ασβεστίου, και δευτερευόντως από πρωτεΐνες και μέταλλα όπως το μαγνήσιο και το σελήνιο.

Το ασβέστιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό, πρωτίστως για την υγεία του σκελετού αλλά και για την καλή λειτουργία των αρτηριών και των μυών, την παραγωγή ορμονών και την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Ασβέστιο λαμβάνουμε από τροφές όπως τα γαλακτοκομικά και κάποια πράσινα λαχανικά, εξίσου καλή πηγή είναι όμως και το τσόφλι του αυγού!

Μάλιστα, το τσόφλι είχε χρησιμοποιηθεί για πολλές δεκαετίες ως φυσικό συμπλήρωμα ασβεστίου. Ανά γραμμάριο βάρους, τα τσόφλια των αυγών παρέχουν 381-401 mg ασβεστίου, ποσότητα που καλύπτει ποσοστό 38-40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου ενός ενήλικα (1.000 mg).

Μελέτες σε ποντίκια και χοίρους (εδώ και εδώ) έχουν δείξει ότι το ασβέστιο από τα τσόφλια των αυγών παρουσιάζει καλό ρυθμό απορρόφησης από τον οργανισμό.

spasmeno augo

Πώς θα χρησιμοποιήσετε τα τσόφλια με ασφάλεια

Για να αξιοποιήσετε τα τσόφλια, αρχικά θα πρέπει να τα αποστειρώσετε, καθώς συχνά κουβαλούν βακτήρια όπως η σαλμονέλα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Poultry Science, για να εξουδετερώσετε τους μικροοργανισμούς, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να βράσετε για μερικά λεπτά τα τσόφλια.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να αλέσετε τα τσόφλια ώστε να γίνουν σκόνη (σε γουδί, στο μπλέντερ ή με πλάστη) και να τα κοσκινίσετε με ένα πολύ ψιλό κόσκινο ώστε να απομακρύνετε συμπαγή κομμάτια που δεν αλέστηκαν.

Μπορείτε να προσθέσετε τη σκόνη σε φαγητά, χυμούς, σαλάτες ή όπου αλλού επιθυμείτε. Όπως έδειξε σχετική μελέτη στην επιθεώρηση International Journal of Food Sciences and Nutrition, η σκόνη από τα τσόφλια δεν αλλοιώνει τη γεύση των τροφών.

Αν θέλετε να αποθηκεύσετε τη σκόνη για μελλοντική χρήση, φροντίστε τα τσόφλια να έχουν στεγνώσει πολύ καλά προτού τα αλέσετε.

Πηγή: Ηealthline

Διαβάστε επίσης:

Αυγό: Η πολυβιταμίνη της φύσης!

Αυγό: Θερμίδες και διατροφική αξία στον κρόκο και το ασπράδι (πίνακας)

Ολόκληρο αυγό vs ασπράδι: Δείτε τι συνιστούν οι επιστήμονες

Ποια είναι τα πιο υγιεινά αυγά και γιατί

Αυγό: Διαφέρει η διατροφική του αξία ανάλογα με το χρώμα και το μέγεθος;