ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ο νέος ρόλος του αγοραστή ΕΟΠΥΥ, τι διατηρεί και τι χάνει

Ο ΕΟΠΥΥ με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, χάνει την ιδιότητα του παρόχου υηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους και διατηρεί μόνο την ιδιότητα του αγοραστή υπηρεσιών υγείας.
Ο νέος ρόλος του αγοραστή ΕΟΠΥΥ, τι διατηρεί και τι χάνει

Ο ΕΟΠΥΥ με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμιαφροντίδα υγείας, χάνει την ιδιότητα του παρόχου υηρεσιών υγείας προς τουςασφαλισμένους και διατηρεί μόνο την ιδιότητα του αγοραστή υπηρεσιών υγείας.

Ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος στις αρχές της λειτουργίας του, κάλυπτεσχεδόν 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους, λόγω της ένταξης σε αυτόν των μεγαλύτερωνασφαλιστικών Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, κ.λπ.) θα λειτουργεί πλέον ως “μονοψώνιο”, μεσκοπό να αγοράζει στο χαμηλότερο κόστος τις υπηρεσίες των γιατρών, τωνφαρμακευτικών εταιρειών και των ιδιωτικών μονάδων υγείας.

Οι υπηρεσίες υγείας που παρείχε στους ασφαλισμένους του μέσωτων πολυιατρείων του, δε θα ανήκουν πλέον στον ΕΟΠΥΥ, καθώς μεταφέρονται στοΠρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Ο ΕΟΠΥΥ με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα,διατηρεί μόνο την ευθύνη για τη λειτουργία των φαρμακείων του που μεταφέρονταιστις Περιφερειακές Διευθύνσεις του, όπου υφίστανται, ως αυτοτελή τμήματα μεαρμοδιότητα την προμήθεια, διαχείριση και διάθεση φαρμάκων και άλλων συναφώνειδών περίθαλψης».

Επίσης, θα έχει τη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων, «τηνεπεξεργασία στοιχείων που αφορούν στη συνταγογράφηση και φαρμακευτικήκατανάλωση, τον έλεγχο των συνταγών που υποβάλλονται για εξόφληση, τον καταλογισμόείσπραξης υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate), την επιστροφή υπερβάλλουσας μηνιαίαςδιαφοράς (claw back), την διαπίστωση της αναγκαιότητας θεραπείας με φάρμακα πουδεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και τον χειρισμό θεμάτων σχετικά με την εισαγωγήαυτών».



Διαβάστε επίσης

Ανάλυση της ΟΕΝΓΕ για το ν/σ: Τα σχέδια της Task Forse διαλύουν τα πάντα στην Υγεία


Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία η μείωση του ορίου συνταγογράφησης


Ο Άδωνις παραδέχτηκε την παράδοση της ΠΦΥ στην Task Force