ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Παρατηρήσεις- φωτιά για τον νέο ΕΟΠΥΥ από τους Εργαστηριακούς

Παρατηρήσεις- φωτιά για τον ρόλο του ΕΟΠΥΥ στην νέαεποχή της ΠΦΥ η οποία σηματοδοτείται από το τέλος της δωρεάν δημόσιας υγείας, όπωςαναφέρει, εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ (πρώην υπάλληλοιΙΚΑ).
Παρατηρήσεις- φωτιά για τον νέο ΕΟΠΥΥ από τους Εργαστηριακούς

Παρατηρήσεις- φωτιά για τον ρόλο του ΕΟΠΥΥ στην νέαεποχή της ΠΦΥ η οποία σηματοδοτείται από το τέλος της δωρεάν δημόσιας υγείας, όπωςαναφέρει, εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ (πρώην υπάλληλοιΙΚΑ).

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος:

«Λίγο πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο ΠΕΔΥστην Βουλή, οφείλουμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις για όσους είτεπροσποιούνται είτε πραγματικά δεν καταλαβαίνουν. Το νομοσχέδιο ουσιαστικάκατατίθεται προκειμένου να γίνει η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αμιγώς διαχειριστήτων κεφαλαίων που προκύπτουν από τις υγειονομικές εισφορές καθενός εργαζομένου.Η νέα «πρωτοβάθμια» μοιάζει να είναι το αναγκαίο κακό για να ξεφορτωθείσταδιακά το κράτος την δημόσια παροχή υγείας. Αν η πραγματική μεταρρύθμιση τηςΠΦΥ ήταν ο στόχος δεν θα περιγραφόταν με τόσο αόριστο και δαιδαλώδη τρόπο ησύστασή της στο παρόν νομοσχέδιο. Οι πολίτες παίρνουν την υπόσχεση τηςελεύθερης πρόσβασης, πληρώνοντας συμμετοχή, σε υπηρεσίες υγείας, ενώ ο ΕΟΠΥΥαναλαμβάνει να πληρώνει τα υπόλοιπα με τα χρήματα που από τον πολίτη και πάλιπαίρνει, ορίζοντας όμως το τίμημα με τον κανονισμό παροχών του.

Ο ΕΟΠΥΥ μπορεί νααποφασίζει και να αναπροσαρμόζει όπως νομίζει τόσο το είδος των παροχώνόσο και το ύψος της συμμετοχής αλλά και την συνολική αποζημίωση η οποία είναιστην ουσία το πραγματικό κόστος για το κράτος.

Πολλοί έβλεπαν ως παράδοξοτον διπλό χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή αλλά και ως παραγωγὀ υπηρεσιώνυγείας. Γιατί; Τις εισφορές οι ασφαλισμένοι τις πληρώνουν προκειμένου να έχουνδωρεάν υγεία. Προφανώς δεν βλέπουν καμιά παραδοξότητα στο γεγονός πως στο εξήςμε τον ΕΟΠΥΥ ασφαλιστική εταιρία, το κράτος (ΕΟΠΥΥ) θα αγοράζει υποτίθεταιυπηρεσίες υγείας και από τον εαυτό του (Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.)Αυτή είναι η αληθινή παραδοξότητα και πρόκειται να αναιρεθεί μόνο με ένατρόπο. Όταν ο ΕΟΠΥΥ γίνει ιδιωτική εταιρία κάποιου τύπου, με απολύτωςπρονομιακή θέση ανάμεσα στις άλλες ασφαλιστικές αφού οι εισφορές πουσυγκεντρώνει είναι υποχρεωτικές, τότε θα ολοκληρωθεί το έργο και θαεπιβεβαιωθούν απόλυτα οι λόγοι της παραίτησης του πρώην Προέδρου του ΕΟΠΥΥκ.Παπαγεωργόπουλου.

Και ένα ερώτημα για όλουςόσους βλέπουν θετικά αυτή την μετάλλαξη του ΕΟΠΥΥ και το τέλος της δωρεάνυγείας : Θα τους φαινόταν το ίδιο λογικό η δημιουργία ενός εθνικού οργανισμούυπηρεσιών (ας πούμε) παιδείας; Να πηγαίνει δηλαδή σε όποιο σχολείο θέλει οκαθένας το παιδί του πληρώνοντας πάντα συμμετοχή σε δίδακτρα, και ως δίκτυοεκπαιδευτικών ιδρυμάτων να θεωρούνται κατά πρώτο λόγο τα ιδιωτικά και κατάδεύτερο τα όποια απαξιωμένα δημόσια. Αυτό είναι που συμβαίνει για την ώρα στηνΥγεία. Μπορεί για κάποιους αυτό να μοιάζει ειδυλλιακό τοπίο αλλά πότεαποφασίσαμε ως κράτος και με ποιό σύνταγμα να πάμε σε αυτή την κατεύθυνση;

Ένα καλό παράδειγμα τουπώς αντιλαμβάνεται ο ΕΟΠΥΥ την διαχείριση της εξουσιοδότησης που έχει λάβει ναπαρέχει τις υπηρεσίες υγείας και την πρόσβαση του πολίτη σε αυτές είναι ταπενταψήφια ραντεβού. Πριν 1,5 χρόνο αποφάσισε ο οργανισμός προκειμένου οπολίτης να εξασφαλίσει την είσοδό του στα πολυϊατρεία να πληρώνει 1 ευρώτουλάχιστον σε ιδιωτικές εταιρίες από την τσέπη του για «δημόσιους»γιατρούς σε «δημόσιες» δομές βάζοντας στα ταμεία του για κάθε κλήση 0,09€.Είναι αυτή μια εξαιρετικά επωφελής συμφωνία; και για ποιόν;

Τα δημόσια πολυϊατρεία καιεργαστήρια (μικροβιολογικά-ακτινολογικά-οδοντοτεχνικά) του ΕΟΠΥΥ και πρώην τουΙΚΑ με το προσωπικό τους, ιατρούς και υγειονομικούς υπάλληλους παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες και αυτές μπορούν σίγουρα να γίνουνκαλύτερες και αποδοτικότερες αν αυτή είναι η πολιτική στόχευση. Είναι στηνμεγάλη του πλειοψηφία αυτό το προσωπικό, μόνιμοι υπάλληλοι και σεοργανικές θέσεις. Με ποια λογική δίνονται πρώτοι και μάλιστα μαζικά κατάχιλιάδες στις διαθεσιμότητες; Με αυτές μπαίνει τελικά σεδιαθεσιμότητα-απόλυση-κατάργηση η έννοια των δωρεάν δημόσιωνολοκληρωμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Φαίνεται πως υπάρχουνσήμερα πολλοί διατεθειμένοι να τελειώνουν με αυτές τις υπηρεσίες. Γνωρίζουν καιας το πιστέψουν, πως φύση και θέση δεν μπορούμε παρά να είμαστε απέναντί τους.

Διαβάστε ακόμη:

Από μέρα σε μέρα στην Βουλή το νομοσχέδιο των απολύσεων