ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

OncotypeDX: Πόσο κάνει, πώς γίνεται και ένα αναλυτικό video

Απαγορευτική εξακολουθεί να είναι για εκατοντάδες καρκινοπαθείς η εξέταση OncotypeDX, το κόστος της οπίας ανέλαβε πρόσφατα να καλύψει σε ποσοστό 80% ο ΕΟΠΥΥ. Οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τουλάχιστον 700 ευρώ για τη σωτήρια αυτή εξέταση, που κοστίζει περίπου 3.500-3600 ευρώ.
OncotypeDX: Πόσο κάνει, πώς γίνεται και ένα αναλυτικό video

Απαγορευτική εξακολουθεί να είναι για εκατοντάδες καρκινοπαθείς η εξέταση OncotypeDX, το κόστος της οπίας ανέλαβε πρόσφατα να καλύψει σε ποσοστό 80% ο ΕΟΠΥΥ. Οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τουλάχιστον 700 ευρώ για τη σωτήρια αυτή εξέταση, που κοστίζει περίπου 3.500-3600 ευρώ.

Ο ΕΟΠΥΥ είχε αποφασίσει τονπερασμένο Μάιο να μην καλύπτει το κόστος της ακριβής αυτής εξέτασης, παρά τογεγονός ότι η εξέταση OncotypeDX είναι εξαιρετικά σημαντική για τηθεραπεία των γυναικών με καρκίνο του μαστού και μακροπρόθεσμα έχειτεράστια οικονομικά οφέλη, αφού αποτρέπει από άσκοπες χημειοθεραπείες. Η εξέταση OncotypeDX θα καλύπτεταιτώρα από τον ΕΟΠΥΥ μετά από σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού ΣυμβουλίουΥγείας, την οποία αποδέχθηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Επί της ουσίας, η εξέταση OncotypeDXδείχνει αν και πόσο ο οργανισμός μιας γυναίκας με καρκίνο του μαστού σε αρχικόστάδιο θα ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία και προσδιορίζει την πιθανότηταυποτροπής της νόσου.

Σε σχετική του εγκύκλιο, ο πρόεδροςτου ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός, επισημαίνει ότι ο οργανισμός παρέχει τη διενέργειατης δοκιμασίας στους ασφαλισμένους του, με συγκεκριμένες ιατρικές ενδείξεις.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιείται σεγυναίκες με καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου και με τις διαδικασίες πουυπήρχαν πριν την κατάργησή της.

Η γονιδιακή ανάλυση OncotypeDX είναιμια εξέταση που αφορά στις γυναίκες με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς καιαρνητικούς λεμφαδένες.

Σημειώνεται ότι το οικονομικό όφελοςπου θα έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα Ταμεία έχει υπολογιστεί -από μελέτητου Πανεπιστημίου Αθηνών- περίπου στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.

Ερωτήσειςκαι απαντήσεις για την εξέταση OncotypeDX

1. Πώςγίνεται η εξέταση;

Η εξέταση γίνεται σε ένα μικρό κομμάτι του καρκινικού ιστού που αφαιρέθηκε κατάτη διάρκεια της αρχικής εγχείρησης. Το Oncotype DX εξετάζει την δράση 21διαφορετικών γονιδίων.

2. Ποιεςγυναίκες ενδείκνυται να κάνουν την εξέταση;

Γυναίκες με πρόσφατα διαγνωσμένο πρώιμο καρκίνο μαστού, με θετικούς ορμονικούςυποδοχείς, αρνητικό cerB2 και αρνητικούς μασχαλιαίους λεμφαδένες.

3. Ποιεςπληροφορίες παρέχει η εξέταση Oncotype DX;

Το αποτέλεσμα του Oncotype DX περιλαμβάνει έναν αριθμό από το 0 έως το 100 γιατην πιθανότητα υποτροπής. Γυναίκες με χαμηλή πιθανότητα υποτροπής έχουν λιγότερεςπιθανότητες να επωφεληθούν από χημειοθεραπεία και ο γιατρός τότε προτείνει μόνοορμονοθεραπεία.

4. Πόσοςκαιρός χρειάζεται για να βγουν τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Η εξέταση χρειάζεται συνήθως 10 έως 14 ημέρες από την παραλαβή του ιστού από τοεργαστήριο που διενεργεί την εξέταση.

5. Πόσοκοστίζει η εξέταση Oncotype DX;

Περίπου 3.600€.

7.Καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ;

Ο ΕΟΠΥΥκαλύπτει το 80% του κόστους της εξέτασης και το 20% είναι η συμμετοχή τουασφαλισμένου (περίπου 700 ευρώ).

8. Πού γίνεταιη εξέταση Oncotype DX;

Η εξέταση Oncotype DX δεν γίνεται σε δημόσια νοσοκομεία παρά μόνο σε ιδιωτικάεργαστήρια μοριακής βιολογίας. Συνήθως τα εργαστήρια αυτά αποστέλλουν τονκαρκινικό ιστό του μαστού σε αντίστοιχα εργαστήρια των Η.Π.Α., όπου διεξάγεταιη εξέταση.


Δείτε εδώ ταδικαιολογητικά που απαιτεί ο ΕΟΠΥΥ.

Το βίντεο που ακολουθεί έχει ελληνικούς υπότιτλους.

http://www.youtube.com/watch?v=j-ghCDPYdkw&yt:cc=on