ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Αιμορραγεί ο ΕΟΠΥΥ από τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης

Την οικονομική αιμορραγία του ΕΟΠΥΥ επιτείνει το γεγονός ότι τα περισσότερα κέντρα αποκατάστασης που ανήκουν στο δημόσιο τομέα είναι κλειστά –περίπου 19- την ώρα που φυτρώνουν σαν μανιτάρια ανά την Ελλάδα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης.

Αιμορραγεί ο ΕΟΠΥΥ από τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης

Σύμφωνα με το "Βήμα", ελάχιστα δημόσια κέντρα αποκατάστασης δεν έχουν λουκέτο αλλά και αυτά υπολειτουργούν ελλείψει φυσικοθεραπευτών και ιατρικού προσωπικού. Από τα 19 κέντρα, τα επτά είναι αυτόνομα και τα υπόλοιπα έχουν σχεδιαστεί να λειτουργήσουν στο πλαίσιο των δημόσιων νοσοκομείων.

Την ίδια στιγμή ο ιδιωτικός τομέας γνωρίζει άνθηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, στην Ελλάδα λειτουργούν 69 Κέντρα Αποκατάστασης, εκ των οποίων τα εννέα στη Λάρισα. Με άλλα λόγια η Λάρισα διαθέτει περισσότερα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης από όσα λειτουργούν συνολικά στο Βέλγιο (επτά).

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φυσικοθεραπευτών, αν λειτουργούσαν κανονικά τα υφιστάμενα δημόσια κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, θα υπερκάλυπταν τις ανάγκες της χώρας και δεν αιμορραγούσε οικονομικά ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δαπανά σε μηνιαία βάση για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους του τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης περί τα 6 εκατ. ευρώ.